Entinen tuleva astronautti Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta ja sitä koskevia käsityksiä.

Maailmankaikkeus on metallinen

Markus Hotakainen
Blogit Taivaan tähden 25.1.2016 08:21
Linnunradassa on ”metalleja” vain pari prosenttia, loppu on vetyä ja heliumia. Kuva: ESO/S. Brunier Kosmos syntyi 13,7 miljardia vuotta sitten. Kvanttitason satunnaisten värähtelyjen tuloksena tyhjästä ilmestyi pieni itu, joka lähti laajenemaan. Hetkeä myöhemmin se paisui kuin pullataikina – p...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Markus Hotakainen

Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Keskustelu

Jospa näitä maailmankaikkeuden ”metalleja” olisikin vaikkapa 10% kaikesta, silloinhan taitaisi elämää olla sikeentyneenä jo huomattavasti enemmän? Toisaaltaanhan koko kysymys elämästä maailmankaikkeudessa on pitkällä aikaperspektiivillä turha juttu, koska kaikki nykyinen kuitenkin päätyy aikanaan loppuunsa. Joko universumin päättymättömän laajenemisen kautta, tai sen kaiken sisällön kokoonrysähtämisessä. Jälkimmäinen mahdollisuus olisi tietenkin kiehtovampaa, koska siinä olisi sitten seuraavan universumien sukupolven mahdollisuus kehittyä uuden big bangin kautta luoden uudet sisällöt ja elämät. Voihan olla, että meidän aikaa edeltäviä universumeja on saattanut pilvin pimein jo syntyä ja tuhoutua kukin vuorollaan ikiliikkujamaisesti. Kummankin lopputuloksen mahdollisuudessa joutuu kyllä kovin suremaan ja päivittelemään tiedostamalla tiedostamamme olevaisuuden tulossa olevan palautumattoman katoavaisuuden.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *