Avaruus on valloitettu

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
606779main_msl20111126b-br2
Avaruuslennoillakin alku on aina hankalin. Atlas V -raketti vauhditti Curiosity-kulkijan kohti Marsia marraskuussa 2011. Kuva: United Launch Alliance

Vai onko? Kun ihminen, tarkemmin sanoen Neil Armstrong, astahti Kuun pinnalle, monien mielestä se oli siinä: avaruus on nyt sitten valloitettu.

Liioitteluahan se oli. Jos ajatellaan pelkästään Aurinkokunnan mittasuhteita, lento Kuuhun vastaa suunnilleen laiturille astumista, mikäli tavoitteena on uida Atlantin poikki. Kukaan ei kuvittele tehneensä moista urotekoa, jos on kastanut varpaansa varovaisesti meriveteen.

Aurinkokunta on kuitenkin pieni ja syrjäinen kyläpahanen valtaisassa kotigalaksissamme Linnunradassa. Sitä ei päästä tutkimaan edes miehittämättömillä aluksilla vielä pitkiin aikoihin, miehitetyillä ei välttämättä koskaan. Ainakaan nykytekniikalla.

Silti voi sanoa, että ihmiskunta valloitti avaruuden jo ennen kuulentoja. 12. huhtikuuta 1961 Juri Gagarin singahti raketin nokassa Maata kiertävälle radalle. Se oli siinä: avaruus oli valloitettu.