Valokin on saastetta

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
europe_valoo
Keski-Eurooppa kylpee valossa eikä muuallakaan ole kovin paljon pilkkopimeitä alueita. Kuva NASA

Kun vastikään on ohitettu vuoden pilkkopimein aika ja sadattuhannet vaelsivat ihastelemassa Lux Helsinki -valofestivaalin antia, on ehkä väärä hetki puhua valosta saasteena. Mutta silti…

Milloin olet viimeksi nähnyt tähtitaivaan kaikessa loistossaan? Siitä on todennäköisesti aikaa. Jos alati harmia aiheuttavat pilvet jätetään laskuista, suurin ongelma on valosaaste, taivaan tähdet alleen hukuttava hehku, joka on lähtöisin katulampuista, pihavaloista ja rakennusten julkisivuja pyyhkivistä valonheittimistä.

Avaruudesta öiseen aikaan otettu kuva Euroopasta kertoo karua tarinaa. Kaupungit ja niiden lähiympäristöt ovat kirkkaita valoläikkiä, jotka ovat monin paikoin jo sulautuneet yhteen laajaksi valomereksi.

Valosaaste ei ole mikään pikkuriesa, jonka ainoa seuraus on tähtien katoaminen taivaalta. Se vaikuttaa ihmisten unirytmiin, mutta se nyt on monilla aika epäsäännöllinen muutenkin. Univaikeuksien ohella liiallinen ja väärään vuorokauden aikaan osunut altistuminen valolle lisää stressin määrää, masentuneisuutta ja jopa syöpäriskiä.