Aurinko ja Kuu - vuoroin vieraissa

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
jouluKuutamo
Jouluinen kuutamo melkein pilvettömällä taivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Tänä vuonna täysikuu osui joulupäivään. Tapahtumaa hehkutettiin joissakin aviiseissa harvinaisena valoilmiönä ja vaikka tarkkaan ottaen täysikuu ei ole ”valoilmiö”, aikamoisesta harvinaisuudesta oli kyse.

Edellisen kerran Kuu möllötti täytenä juuri joulukuun 25. päivänä vuonna 1977 ja seuraavaa jouluista täysikuuta joudutaan odottelemaan vuoteen 2034 saakka.

Onko ilmiö harvinaisuudestaan huolimatta kuitenkaan kovin erikoinen? Täysikuuhan toistuu vajaan kuukauden eli noin 29,5 vuorokauden välein. Jos se osuu tiettyyn mielivaltaiseen päivään – joulupäivähän on mielivaltainen, sillä Jeesuksen syntymän ajankohtaa ei tunneta varmuudella – mitä sitten?

Onhan noita täysikuita.