Entinen tuleva astronautti Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta ja sitä koskevia käsityksiä.

Neljänneksi viimeinen Apollo

Markus Hotakainen
Blogit Taivaan tähden 7.12.2015 18:09
Apollo 17 oli ainoa kuulento, jonka laukaisu tapahtui yöllä. Kuva: NASA Tasan 43 vuotta sitten valtaisa Saturn V -raketti jyrisi kohti avaruutta. Sen keulilla olleeseen kapseliin oli ahtautunut kolme astronauttia, jotka olivat matkalla kohti Kuuta. Joulukuisen Apollo 17 -lennon jälkeen piti tehdä vi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Markus Hotakainen

Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Keskustelu

”Apollo-ohjelman hiipuminen ei ollut mikään yllätys. Jo ensimmäisen laskeutumisen aikoihin kesällä 1969 alkoivat sekä suuri yleisö että poliitikot kyllästyä kuujuttuihin.”
En kyllä yhtyisi tähän näkemykseen jo tässä vaiheessa. Ainakin kaikissa Apollo 11-15 lennoissa oli omia uusia yksilöllisiä sisältöjään, joskin kaikkein jännittävimpiä olivat tietenkin se ensimmäinen kuuhun laskeutumislento n:o 11, ja lähes täydelliseen katastrofiin ajautunut epäonnen luvun n:o 13-lento, joka sai häthädin lopulta suoritettua vain onnistuneen kuun kiertämisen ja takaisin paluun ilman astronauttien menetyksiä.

Kyllähän noita muitakin tuli sydän syrjillään, mutta mielellään, seurattua loppuun saakka. Nuo lennot kohottivat monin tavoin USA:n mainetta ja antoivat melkoisestikin balsamia amerikkalaisten haavoihini venäläisten ehdittyä ensimmäisenä vastaavasti miehitettyihin maapallon ympärilentoihin.

Tieteelliset sisällöt taisivat jäädä suurelta yleisöltä vähän varjoon ja kohtalaisen vaatimattomiksi muutenkin julkisuushakuisen pääsisällön vuoksi, jotenka oli aihe ja aikakin panna piste tälle ainutlaatuiselle projektille lennon 17 jälkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *