Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Neljänneksi viimeinen Apollo

Blogit Taivaan tähden 7.12.2015 18:09
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

s72-55070 Apollo 17 oli ainoa kuulento, jonka laukaisu tapahtui yöllä. Kuva: NASA

Tasan 43 vuotta sitten valtaisa Saturn V -raketti jyrisi kohti avaruutta. Sen keulilla olleeseen kapseliin oli ahtautunut kolme astronauttia, jotka olivat matkalla kohti Kuuta.

Joulukuisen Apollo 17 -lennon jälkeen piti tehdä vielä kolme lentoa Kuuhun, mutta ne oli peruttu jo aiemmin. Kaksi budjettileikkausten seurauksena, kolmas sen vuoksi, että sille listattua Saturn-rakettia tarvittiin vuonna 1973 Skylab-avaruusaseman laukaisuun.

Apollo-ohjelman hiipuminen ei ollut mikään yllätys. Jo ensimmäisen laskeutumisen aikoihin kesällä 1969 alkoivat sekä suuri yleisö että poliitikot kyllästyä kuujuttuihin. Koko hanke oli polkaistu käyntiin siksi, että Neuvostoliitolle voitaisiin näyttää pitkää nenää.