Renkaiden ympäröimät maailmat

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
phobosincolor_pia10369
Phobos-kuu on löyhä sorakasa, joka ennen pitkää hajoaa Marsia ympäröiväksi renkaaksi. Kuva: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Niille on yhteistä paitsi iso koko ja pääosin kaasumainen koostumus, myös renkaat. Jos kohta vuodet eivät ole veljiä keskenään, jättiläisplaneettojen renkaat eivät ole kuin korkeintaan serkuksia.

Myös pienemmillä, maankaltaisiksi kutsutuilla planeetoilla voi olla rengas. Sellainen on ollut Maalla ja sellainen tulee ennen pitkää olemaan myös Marsilla.

Saturnuksen renkaat on tunnettu jo 1600-luvun alkuvuosista, aina Galileo Galilein ajoista. Suunnatessaan aika alkeellisen, mutta silti mullistavan kaukoputkensa kohti ulointa tuolloin tunnettua planeettaa Galilei näki sen lähellä jotain omituista.

Saturnuksella näytti olevan kummallakin puolellaan kookkaat kuut. Tuolloin Galilei oli nähnyt kaukoputkellaan jo monia asioita, joita ei aiemmin ollut kuviteltu olevan olemassakaan, joten kiivasluonteinen italialaistähtitieteilijä ei ollut moksiskaan.