Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kosmos voi olla karvainen

Blogit Taivaan tähden 26.11.2015 15:07
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

PIA20178_ip Kuvan karvapallo on Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter ja sitä ympäröivä pimeän aineen muodostama "hiuspehko". Kuva: NASA/JPL-Caltech

Maailmankaikkeuden pimeä aine on siitä ongelmallista, että se on nimensä mukaista. Tai oikeastaan vielä pahempaa: se on tyystin näkymätöntä. Se ei vaikuta tavallisen aineen kanssa kuin hyvin heikosti gravitaation välityksellä, siinä kaikki.

Pimeän aineen piilotteleva luonne ei kuitenkaan estä tutkimasta sitä, vaikka suorat havainnot puuttuvat edelleen. Sen määrä - hieman yli neljännes koko maailmankaikkeudesta - tiedetään alle prosentin tarkkuudella.