Kosmos voi olla karvainen

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
PIA20178_ip
Kuvan karvapallo on Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter ja sitä ympäröivä pimeän aineen muodostama ”hiuspehko”. Kuva: NASA/JPL-Caltech

Maailmankaikkeuden pimeä aine on siitä ongelmallista, että se on nimensä mukaista. Tai oikeastaan vielä pahempaa: se on tyystin näkymätöntä. Se ei vaikuta tavallisen aineen kanssa kuin hyvin heikosti gravitaation välityksellä, siinä kaikki.

Pimeän aineen piilotteleva luonne ei kuitenkaan estä tutkimasta sitä, vaikka suorat havainnot puuttuvat edelleen. Sen määrä – hieman yli neljännes koko maailmankaikkeudesta – tiedetään alle prosentin tarkkuudella.

Se vähä, mikä pimeästä aineesta on tiedossa, riittää pyörittämään simulaatioita supertietokoneiden uumenissa. Mikäli pimeä aine koostuu joidenkin arvelujen mukaisesti toistaiseksi tuntemattomista hiukkasista, se saattaa muodostaa maailmankaikkeuteen valtaisia hiukkasvirtoja.

Ne ovat kytköksissä galakseihin, sillä pimeän aineen tihentymät ovat alkujaan olleet lähtökohtia galaksien synnylle. Esimerkiksi Linnunradan ja samaan paikalliseen ryhmään kuuluvien muiden galaksien ympärillä ja sisällä saattaa risteillä lukuisia virtoja.