Entinen tuleva astronautti Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta ja sitä koskevia käsityksiä.

Traktorinrenkaalla Kuuta valloittamaan

Markus Hotakainen
Blogit Taivaan tähden 23.11.2015 16:35
Neuvostoliiton N1-kantoraketti, jolla EI valloitettu Kuuta. Kuva: NASA Vaikka kaikki eivät uskokaan, että jenkit laskeutuivat 1960-luvun lopussa ensimmäisen kerran Kuuhun, kaikille on selvää, että neukut hävisivät kuukilvan. Kun Neil Armstrong ja Buzz Aldrin olivat ottaneet ensimmäiset askeleensa Ku...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Markus Hotakainen

Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Keskustelu

Hauska juttu kuupelastusrenkaasta, todellisuus oli tarua ihmeellisempää. Neuvostopropaganda toisteli tuolloin, ettei Neuvostoliitto riskeeraa ihmishenkiä, eikä lennä kuuhun. Vasemmistopiireissä puheille nyökyteltiin hyväkyvästi vakavina.

Myös avaruussukkulan olemassaolo kiistettiin pitkään. Buran- niminen neuvostosukkula löytyy nyt museosta Sakasassakin. Itsekin sen nähneenä voin sanoa neuvosoihmeen näyttävän amareikkalaisen esikuvan kopiolta. Mitoitus lienee selvästi pienempi ja kevyempi. OKaruun ohjaamoon sopii ahtaasti vain kaksi lentäjää. Peräsimessä komeilee kuitenkin punalippu sirpillä ja vasaralla. Sukkulalennot kaatuivat samaan syyhyn kuin kuulentokin, kantorakettia eivät venäläiset saaneet koskaan toimimaan.

Siinä vaiheessa, kun Buranista alkoi tihkua tietoja ja lopulta myös kuvia, yhdennäköisyys jenkkisukkulan kanssa oli tosiaan ilmeinen. Siitä huolimatta Neuvostoliiton avaruusohjelman johtoportaan mukaan syynä oli pelkästään se, että ”aerodynamiikan lait ovat yleismaailmallisia”…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *