Aika haipakkaa eksoplaneetalla

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kepler 438b is an Earth-like extrasolar planet orbiting the star Kepler 438, some 470 lightyears away in Lyra. The planet has an ESI (Earth Similarity Index) of 0.88, the highest currently measured. It's an indication of how similar physically a given world is compared to Earth, and it takes into account the planet's mass, radius, density, escape velocity and surface temperature. Although Kepler 438b is similar physically the Earth, the star Kepler 438 is a flaring red dwarf, highly volatile. It is therefore quite unlikely that the planet harbors any form of life, despite its high ESI.
HD 189733b on suunnilleen Jupiterin kokoinen ja massainen, mutta muuta yhteistä niillä ei olekaan. Kuva: Mark A. Garlick/University of Warwick

Syysmyrskyssä voi joskus tuulla niin, että tukka tuntuu lähtevän päästä, mutta se on pientä verrattuna jättimäisen eksoplaneetan puhureihin.

Luettelotunnuksella HD 189733 tunnettu tähti kuuluu Ketun tähdistöön ja sillä on etäisyyttä 63 valovuotta. Tähdellä on seuranaan paitsi pienempi tähti – eli kyseessä on kaksoistähti – myös jättiläisplaneetta. Sen nimi on mielikuvituksellisesti HD 189733b.

Planeetta on hieman Jupiteria suurempi ja massiivisempi, mutta hyvin harva: jos löytyisi riittävän iso saavi, planeetta kelluisi vedessä. Vaikka HD 189733b on kaasujättiläinen kuten Jupiter, siihen yhtäläisyydet oikeastaan loppuvatkin.

Eksoplaneetta kiertää tähteään alle viiden miljoonan kilometrin etäisyydellä, kun Jupiterin etäisyys Auringosta on melkein 780 miljoonaa kilometriä. HD 189733b:n kiertoaika eli ”vuosi” on siten hyvin lyhyt, ainoastaan 53 tuntia.