Miltä maailma näyttää?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
kuitamuita_4_SK
Aamutaivaalla loistelevat Venus kaikkein kirkkaimpana, siitä ylävasemmalle Mars ja kuusenlatvasta yläoikealle Jupiter. Kuva Markus Hotakainen

Aamulla kävimme taivaalla kimaltelevan planeettakolmikon innoittamana kuudesluokkalaisen tyttäreni kanssa keskustelua siitä, voidaanko ”tuhannen prosentin varmuudella tietää, mikä planeetta näkyy just nyt”.

Vastaukseni oli, että voidaan – nykyisin. Planeettojen radat pystytään laskemaan suurella tarkkuudella pitkien aikojen päähän tulevaisuudessa, ja niiden sijainti taivaalla voidaan määrittää jetsulleen minä tahansa hetkenä.

Aina asia ei ole ollut ihan näin selvä. Kreikkalaiset, joita saamme kiittää planeetta-nimityksestä – he alkoivat kutsua tähtien suhteen liikkuvia valopisteitä ”vaeltajiksi” – tunsivat kaikki viisi paljain silmin näkyvää planeettaa.

Tosin heidän näkemyksensä mukaan planeettoja oli kuusi. Noihin aikoihin ei ollut kummoista käsitystä siitä, miten planeetat suhteutuvat toisiinsa, Aurinkoon tai Maahan, joten aamutaivaalla toisinaan kirkkaasti loistavalle planeetalle annettiin nimeksi Fosforos ja ajoittain illalla näkyvälle planeetalle nimeksi Hesperos.