Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Miltä maailma näyttää?

Blogit Taivaan tähden 3.11.2015 10:32
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

kuitamuita_4_SK Aamutaivaalla loistelevat Venus kaikkein kirkkaimpana, siitä ylävasemmalle Mars ja kuusenlatvasta yläoikealle Jupiter. Kuva Markus Hotakainen

Aamulla kävimme taivaalla kimaltelevan planeettakolmikon innoittamana kuudesluokkalaisen tyttäreni kanssa keskustelua siitä, voidaanko "tuhannen prosentin varmuudella tietää, mikä planeetta näkyy just nyt".

Vastaukseni oli, että voidaan - nykyisin. Planeettojen radat pystytään laskemaan suurella tarkkuudella pitkien aikojen päähän tulevaisuudessa, ja niiden sijainti taivaalla voidaan määrittää jetsulleen minä tahansa hetkenä.