Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kännikomeetta

Blogit Taivaan tähden 26.10.2015 10:38
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

lovejoy_swift Lovejoy. Komeetta, jonka pinnalla viina virtaa. Kuva: Fermilab/Marty Murphy, Nikolay Kuropatkin, Huan Lin & Brian Yanny

Maailmankaikkeus on suurimmaksi osaksi vetyä ja heliumia. Tai se, mitä siitä on havaittavissa vaatimattomilla havaintolaitteillamme. 96 prosenttia universumin aineesta ja energiasta on joko pimeää ainetta tai pimeää energiaa, joiden olemuksesta meillä ei ole tietoa tai edes suoria havaintoja.

Mutta loput neljä prosenttia on suurimmaksi osaksi vetyä ja heliumia. Se ei tarkoita, etteikö muitakin alkuaineita ja niiden yhdistelmiä olisi olemassa. Pikainen vilkaisu lähiympäristöön riittää kertomaan, että vähemmän kaasumaista ainettakin löytyy: hiiltä, piitä, rautaa, kultaa… Kaikenlaista pikkurihkamaa, josta kaikki tuntemamme elämänmuodotkin rakentuvat.