Kännikomeetta

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
lovejoy_swift
Lovejoy. Komeetta, jonka pinnalla viina virtaa. Kuva: Fermilab/Marty Murphy, Nikolay Kuropatkin, Huan Lin & Brian Yanny

Maailmankaikkeus on suurimmaksi osaksi vetyä ja heliumia. Tai se, mitä siitä on havaittavissa vaatimattomilla havaintolaitteillamme. 96 prosenttia universumin aineesta ja energiasta on joko pimeää ainetta tai pimeää energiaa, joiden olemuksesta meillä ei ole tietoa tai edes suoria havaintoja.

Mutta loput neljä prosenttia on suurimmaksi osaksi vetyä ja heliumia. Se ei tarkoita, etteikö muitakin alkuaineita ja niiden yhdistelmiä olisi olemassa. Pikainen vilkaisu lähiympäristöön riittää kertomaan, että vähemmän kaasumaista ainettakin löytyy: hiiltä, piitä, rautaa, kultaa… Kaikenlaista pikkurihkamaa, josta kaikki tuntemamme elämänmuodotkin rakentuvat.

Maa ei kuitenkaan ole avaruuden ainoa paikka, mistä on löytynyt lukemattomien alkuaineiden lisäksi myös mutkikkaita, jopa kymmenistä atomeista rakentuvia molekyylejä. Tähtienvälisisssä kaasupilvissä on läjäpäin erilaisia yhdisteitä, jotka ovat elämän kannalta keskeisen tärkeitä.

Alkoholin yleisestä merkityksestä voidaan olla ja ollaankin montaa mieltä, mutta sitäkin avaruudessa esiintyy. Eikä ihan vähäisiä määriä.