Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Asuttavuusindeksi? Kuulostaa pahalta…

Blogit Taivaan tähden 17.10.2015 10:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

CompHab1 Nyt voidaan arvioida, millä eksoplaneetoilla on todennäköisimmin elämälle suotuisat olosuhteet. Kuva: Rory Barnes

Tutkijoiden kehittämä uusi käsite ”asuttavuusindeksi” vaikuttaa äkkiseltään samalta tyhjyyttään kumisevalta jargonilta kuin nykyhallituksen tuottavuusloikat ja kärkihankkeet. Siinä on kuitenkin enemmän tolkkua.

Mutta mihin se liittyy?

Eksoplaneettoja tunnetaan varmuudella melkein kaksituhatta ja varmistamattomia havaintoja on yli kolmetuhatta. Osa planeetoista on potentiaalisesti elinkelpoisia eli ne kiertävät omaa tähteään etäisyydellä, jolla niiden pinnalla voi esiintyä nestemäistä vettä. Ja sitähän pidetään elämän perusedellytyksenä.