Kuka eka Marsissa?

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
vom_mg01s306
Mars on punainen planeetta. Voisiko se olla vielä punaisempi? Kuva: NASA

NASAn masinoimat kohu-uutiset ne vain jatkuvat: Marsia aletaan asuttaa 2030-luvun alussa ja muutamassa vuodessa siirtokunnasta tulee omavarainen. Vaikka olen ollut totaalinen avaruusfriikki viisivuotiaasta lähtien, tähän on pakko sanoa: höpöhöpö.

Ensimmäisten miehitettyjen Mars-lentojen piti toteutua ikään kuin itsestään selvänä jatkona Apollo-kuuohjelmalle jo 1980-luvulla. Kahdeksankymmentäluku tuli ja onneksi myös meni, mutta Marsiin ei päästy.

Sen jälkeen jokseenkin jokainen Yhdysvaltain presidentti on vuorollaan esittänyt John F. Kennedyä jäljitellen suureellisen suunnitelman punaisen planeetan valloittamiseksi. Ja aina homma on hyytynyt viimeistään siinä vaiheessa, kun on saatu laskettua projektista koituvat kustannukset.

Barack Obama teki poikkeuksen asettamalla tähtäimen asteroideihin. Huolimatta siitä, että asteroidilentokaan ei ole ihan simppeli juttu, se olisi silti helpompi toteuttaa kuin matka Marsiin.