Helvetti ihan naapurissa

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
venus_05102015
Viaton valopiste kätkee sisäänsä todellisen helvetin. Kuva: Markus Hotakainen

Aamuvarhaisella huomioni kiinnittyi puiden välistä vilkkuvaan valopisteeseen: Venushan se siellä. Naapuriplaneettamme näkyy taas hienosti ennen auringonnousua eikä siitä voi erehtyä.

Venus on planeetoista kirkkain ja myös kaikkia tähtiä kirkkaampi. Jos tietää tarkan paikan, Venuksen voi erottaa jopa päivätaivaalta.

Yhtenään otsikoissa oleva Mars, sen vesi ja mahdollinen elämä jättävät Venuksen pahasti varjoonsa. Paitsi että ennen oli kaikki paremmin kaikki oli myös toisin: vielä 1800-luvun puolivälin paikkeilla Venusta pidettiin asuttuna vähintään yhtä suurella todennäköisyydellä kuin Marsia.

Ensimmäiset varsinaiset tieteistarinat sijoittuivat jokseenkin tasapuolisesti sekä Venukseen että Marsiin. Koska Venus on lähempänä Aurinkoa kuin Maa, se olisi vain vähän lämpimämpi paikka. Elämä kukoistaisi sademetsiä muistuttavissa kosteissa viidakoissa.