Marsista löytyi vettä! Taas…

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
10_Gullies_on_Mars-br2
Marsin kraattereiden sisäseinämiä pitkin on valunut jotain, mutta mitä? Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA järjesti illalla Suomen aikaa etukäteen kovasti rummutetun tiedotustilaisuuden. Siinä oli määrä kertoa, että ”Marsin mysteeri on ratkennut”. Olihan se: punaiselta planeetalta oli löytynyt vettä. Jälleen kerran.

Marsin vedestä toistuvasti kehkeytyvää kohua on vähän vaikea ymmärtää. Ongelmana on se, että tutkijoiden, median ja suuren yleisön käsitykset ”merkittävästä tieteellisestä löydöstä” eroavat melkoisesti toisistaan.

Tutkijan ja tieteen kannalta on usein aivan riittävän merkittävää varmistaa jokin teoria, löytää lisävahvistus aiemmin tehdylle havainnolle tai ratkaista jonkin seikan oleminen niin tai vaihtoehtoisesti näin.

Medialle merkittävää on päästä repimään isoja otsikoita ja keräämään netissä klikkauksia, jos ei muuten, niin vähän mutkia oikoen ja faktoja vapaasti tulkiten. Mikäli uutinen ei oikein anna kohuun eväitä, loihditaan hype keinotekoisesti.