Universaali puhelinvastaaja

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
ATA-alien-telescope
ATA eli Allen Telescope Array koostuu 350 kuusimetrisestä radioteleskoopista – tai koostuisi, elleivät rahat olisi loppuneet kesken. Kuva: SETI.org

Elokuussa 1977 Ohion yliopiston Big Ear -radioteleskooppi vastaanotti avaruudesta signaalin, joka sai epäviralliseksi nimekseen Wow! Tuon sanan Jerry Ehman raapusti tietokonetulosteeseen, jossa signaali näkyi epätavallisena numero- ja kirjainsarjana.

Jousimiehen tähdistön suunnasta ei sittemmin ole ”kuulunut” mitään vastaavaa, joten selitystä signaalille ei ole löytynyt. Se saattoi olla vieraan sivilisaation viesti tai sitten ei. Todennäköisemmin ei.

Avaruuden mahdollisen älyn etsinnässä on monia ongelmia, mutta keskeisimmät liittyvät aikaan. Ensinnäkin tähtienvälinen viestintä – jos sille asteelle koskaan päästään – on hyvin hidasta.

Valo ja kaikki muukin sähkömagneettinen säteily, myös radioaallot, etenevät melkein 300 000 kilometriä sekunnissa. Kun matkat mitataan kymmenissä, sadoissa, tuhansissa tai miljoonissa valovuosissa, kiivaskaan vauhti ei paljon auta.