Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Oman aikansa protohipsterit

Blogit Taivaan tähden 22.9.2015 21:01
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

parrat_Gemini Jouluksi kotiin. Jim Lovell (vasemmalla) ja Frank Borman palasivat 18. joulukuuta 1965 Gemini 7 -lennolta, joka kesti melkein kaksi viikkoa. Naamavärkki oli sen mukainen. Kuva: NASA

Avaruuslennoilla parta kasvaa siinä missä maanpinnallakin. Se ei ollut mikään ongelma 1960-luvun alussa tehdyillä ensimmäisillä avaruuslennoilla, sillä tyhjyydessä vietettiin vain joitakin tunteja. Siinä ajassa ei kummoista sänkeä vielä ehdi pukata.

Muutamaa vuotta myöhemmin parrankasvu alkoi olla jo ongelma. Apollo-kuulentoja edeltäneen Gemini-ohjelman lennoilla astronauttikaksikot viettivät avaruudessa pisimmillään liki kaksi viikkoa. Siinä ajassa siloposkiset kansikuvapilotit muuttuivat melkoisiksi resupekoiksi.