Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Moskova on mielentila

Blogit Taivaan tähden 17.9.2015 12:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

maremoscov Kuun etupuolella on "meriä", kääntöpuolella pääosin "mannerta". Kuva: USGS/Arizona State University

Kuuta on kartoitettu 1600-luvun alusta lähtien. Tai oikeastaan jo aikaisemminkin, sillä ”Kuu-ukon” kasvonpiirteet erottuvat paljain silminkin. Tummat alueet ovat valtavia laavatasankoja, mitä ei tietenkään entisaikoina tiedetty. Niitä pidettiin merinä, koskapa sellaisia on Maassakin.

Galileo Galilein ja Thomas Harriotin uraauurtavista piirroksista päästiin pian nimeämisvaiheeseen. Jonkin aikaa Kuun merien, kraattereiden, vuorten ja vuoristojen nimistö oli melkoista sekamelskaa, kun jokainen kartoittaja nimesi pinnanmuotoja mielensä mukaan.