Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kosminen katkarapu kierrättää

Blogit Taivaan tähden 7.9.2015 21:35
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

The rich patchwork of gas clouds in this new image make up part of a huge stellar nursery nicknamed the Prawn Nebula (also known as Gum 56 and IC 4628). Taken using the MPG/ESO 2.2-metre telescope at the La Silla Observatory in Chile, this may well be one of the best pictures ever taken of this object. It shows clumps of hot new-born stars nestled in among the clouds that make up the nebula. Katkarapusumun sisuksissa on nuoria tähtiä, jotka eivät kovin vanhoiksi eläkään. Kuva: ESO

Tähdet syntyvät suurissa kaasu- ja pölypilvissä, joten nuorten tähtien ympärillä on vielä jämiä niiden rakennusaineista. Gum 56 tai kavereiden kesken Katkarapusumu on eteläisellä taivaalla Skorpionin tähdistön suunnassa näkyvä sumu, jonka siitä tiivistyneet kirkkaat tähdet saavat loistamaan.