Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kosminen katkarapu kierrättää

Blogit Taivaan tähden 7.9.2015 21:35
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

The rich patchwork of gas clouds in this new image make up part of a huge stellar nursery nicknamed the Prawn Nebula (also known as Gum 56 and IC 4628). Taken using the MPG/ESO 2.2-metre telescope at the La Silla Observatory in Chile, this may well be one of the best pictures ever taken of this object. It shows clumps of hot new-born stars nestled in among the clouds that make up the nebula. Katkarapusumun sisuksissa on nuoria tähtiä, jotka eivät kovin vanhoiksi eläkään. Kuva: ESO

Tähdet syntyvät suurissa kaasu- ja pölypilvissä, joten nuorten tähtien ympärillä on vielä jämiä niiden rakennusaineista. Gum 56 tai kavereiden kesken Katkarapusumu on eteläisellä taivaalla Skorpionin tähdistön suunnassa näkyvä sumu, jonka siitä tiivistyneet kirkkaat tähdet saavat loistamaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu