Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Vain liikaa on tarpeeksi

Blogit Taivaan tähden 2.9.2015 10:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Present and future observatories compared to a marvel from the past. The E-ELT dome will be 100 metres in diameter, about the size of the Colosseum in Rome, but atop a 3000-metre mountaintop. For comparison, each of the four VLT unit telescopes are 25 metres high, about the size of an eight-storey building. This picture is based on a preliminary design for the E-ELT. E-ELT verrattuna ESOn neljään kahdeksanmetriseen VLT-teleskooppiin ja Rooman Colosseumiin. Kuva ESO

Otsikko vastaa kuulemani mukaan autoharrastajien näkemystä riittävästä hevosvoimamäärästä. Saman voisi kuvitella pätevän myös tähtitieteilijöiden käsityksiin kaukoputken sopivasta koosta: mitä suurempi pääpeili, sitä parempi havaintolaite.