Vain liikaa on tarpeeksi

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Present and future observatories compared to a marvel from the past. The E-ELT dome will be 100 metres in diameter, about the size of the Colosseum in Rome, but atop a 3000-metre mountaintop. For comparison, each of the four VLT unit telescopes are 25 metres high, about the size of an eight-storey building. This picture is based on a preliminary design for the E-ELT.
E-ELT verrattuna ESOn neljään kahdeksanmetriseen VLT-teleskooppiin ja Rooman Colosseumiin. Kuva ESO

Otsikko vastaa kuulemani mukaan autoharrastajien näkemystä riittävästä hevosvoimamäärästä. Saman voisi kuvitella pätevän myös tähtitieteilijöiden käsityksiin kaukoputken sopivasta koosta: mitä suurempi pääpeili, sitä parempi havaintolaite.

Ja nimenomaan pääpeili: linssikaukoputket hävisivät kisan jo yli vuosisata sitten. Ongelmana on se, että linssissä pitää olla molemmin puolin tarkasti hiottu pinta. Linssin muoto ei myöskään saa muuttua kaukoputken kääntyillessä eri suuntiin tai kuva vääristyy. Metriä suurempi linssi ei pysy kunnolla kuosissaan.

Peilikaukoputken pääpeilissä sen sijaan tarvitaan vain yksi tarkkaan hiottu pinta: valo ei kulje peilin läpi, vaan ainoastaan heijastuu sen pinnasta. Lisäksi peiliä voidaan tukea sen takaa. Siksi peilin koolla ei ole yhtä kriittistä ylärajaa kuin linssillä.

Rajansa peilin koollakin silti on. Yhdestä kappaleesta hiotun peilin riesana on vaihteleva ulkoilman lämpötila. Tähtitorneissa on sama lämpötila kuin ulkosalla tai muuten kupoliin muodostuisi häiritseviä ilmavirtauksia.