Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Hopeinen Kuu

Blogit Taivaan tähden 24.8.2015 14:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuu on kirkas. Vai onko sittenkään? Kuva: Markus Hotakainen

Iskelmien suosikkivalonlähde on Kuu, joka valaa auliisti romantillista kajoaan maisemaan. Täydenkuun valossa näkee vaikka hiihdellä talvisilla hangilla – jos hankia sattuu olemaan ja tykkää hiihtämisestä – ja näin elokuussa kuutamot ovat usein vaikuttavia, kun yöt alkavat olla tummia ja täysikuu nousee taivaalla korkeammalle: keskikesällä se hiipii eteläisessä horisontissa ja jättää pohjoisemmassa Suomessa ajoittain nousun kokonaan väliin.

Kaikki tämä on periaatteessa harhaa.

Kuu on hyvin tummaa ainetta. Sen rosoinen pinta heijastaa alle kymmenen prosenttia siihen lankeavasta auringonvalosta. Kuun kraattereiden kirjomat ylänköalueet ovat jonkin verran vaaleampia, joten niistä heijastuu peräti 14 prosenttia, mutta tummemmat "meret" eli laajat laavatasangot sinkoavat takaisin ainoastaan nelisen prosenttia niihin osuvasta valosta.