Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Jos Aurinko olisi musta aukko…

Blogit Taivaan tähden 4.8.2015 10:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

hires_blackhole Aurinko mustana aukkona? Ei ole ihan välitön eikä edes todellinen uhka. Kuva: Aurore Simonnet / Sonoma State University / Nasa

Kesän kääntyessä kohta lopuilleen – jos se nyt koskaan kunnolla pääsi alkamaankaan – yöt pimenevät ja tähtitaivas tummuu. Yötaivaalta huokuva avaruuden pimeys on äärimmillään mustissa aukoissa, jotka eivät säteile lainkaan (unohdetaan nyt tässä yhteydessä Hawkingin hiukkassäteily…).

Heti alkuun pari rauhoittavaa sanaa: Aurinko ei voi muuttua mustaksi aukoksi. Siihen tarvitaan huomattavan paljon suurempi ja massiivisempi tähti. Elämänsä ehtoolla Aurinko laajenee punaiseksi jättiläiseksi, joka ennen pitkää puhaltaa uloimmat kerroksensa aika rauhallisesti avaruuteen. Lopputuloksena on planetaarinen sumu, jonka keskellä on suunnilleen Maan kokoinen, hitaasti jäähtyvä valkoinen kääpiö.