Entinen tuleva astronautti Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta ja sitä koskevia käsityksiä.

Tähtien välissä tuulee

Markus Hotakainen
Blogit Taivaan tähden 31.7.2015 11:00
Laguunisumussa myrskyää: tähtien tuuli riepottelee kaasua ja pölyä. Kuva: NASA / ESA / J. Trauger (JPL) Tasan 30 vuotta sitten ilmestyi suomeksi Cordwainer Smithin hieno tieteisnovellikokoelma Planeetta nimeltä Shajol. Balladimaisista ja mystisen surumielisistä kertomuksista rakentuvan kirjan avaust...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Markus Hotakainen

Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Keskustelu

Hotakaisen taivasjuttuja lukee mielenkiinnolla. Hyvä veto SK:lta.
Universumin saloihin tutustumaan pitäisi saada yhä useampi kiinnostumaan, sillä sieltä löytyy ”pilvin pimein” sellaisia mahtavia tieteellisiä löytöjä ja arvoituksellisia asioita, joista emme välttämättä edes kykene selittämään, kunnes sitten vähitellen tieteiden verkottumisen luoman yhteistyön ja havaintolaitteiden tarkentumisten myötä kenties kykenemmekin. Tietoisuutemme salaperäisestä olevaisuudesta (ja kenties ”olemattomuudestakin”) valaistuu askel askeleelta. Vaikka asummekin pahaisen maapallon päällä, olemme me kaikki universumin upeita kansalaisia.
Samalla voisimme vähän nöyrtyä oman pienuutemme ja mitättömyytemme edessä. ”Pulvis et umbra sumus” (tomu ja varjo olemme), kuten muinaiset latinistit asian aikoinaan ilmaisivat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *