Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Tähtien välissä tuulee

Blogit Taivaan tähden 31.7.2015 11:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Laguunisumussa myrskyää: tähtien tuuli riepottelee kaasua ja pölyä. Kuva: NASA / ESA / J. Trauger (JPL)

Tasan 30 vuotta sitten ilmestyi suomeksi Cordwainer Smithin hieno tieteisnovellikokoelma Planeetta nimeltä Shajol. Balladimaisista ja mystisen surumielisistä kertomuksista rakentuvan kirjan avaustarinassa Neito joka purjehti Sielua kerrotaan urheista miehistä, jotka "purjehtivat aluksilla tähtiin, ensimmäisillä aluksilla, jotka veivät ihmisen ulos tämän auringon alta" (suomennos Matti Rosvall). Ja yhdestä naisesta, joka ohjasi Sielu-nimistä alusta kymmeniä vuosia kestävällä matkalla.