Kolme päivänlaskua

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
scotnight
Myös Skotlannin yötaivas on kesäisin valoisa. Kuva: Markus Hotakainen

Kenellekään tuskin tulee suurena uutisena, että Suomen valoisina kesäöinä eivät tähdet juuri tuiki. Lapissa näkyy vain yksi tähti – keskiyön Aurinko – ja etelärannikollakin ainoastaan muutama kaikkein kirkkain valopiste.

Kun Aurinko laskee horisontin taakse, se näyttää pomppaavan melkein saman tien takaisin taivaalle. Tai sitten vain viistää pohjoista taivaanrantaa pysytellen alati näkyvissä (ellei ole pilvien takana).

Maamme on tunnettu maailmalla yöttömästä yöstään, mutta ei kaikkialla muuallakaan ole keskikesällä pilkkopimeää.

Vietin kesäkuun Edinburghissa Skotlannissa penkomassa Kansalliskirjaston arkistoja. Yllätys, yllätys! Kovin olivat yöt hailakoita sielläkin. Aurinko laski myöhään ja nousi vain kuutisen tuntia myöhemmin.