Kaikki on suhteellista

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
pluto-and-charon-01_bye
Pluto ja sen suurin kuu Kharon yhteispotretissa. Kuva: NASA/JHUAPL/SWRI

Aivan ensimmäiseksi haluan pahoitella, että kirjoitan jälleen Plutosta. Se nyt kuitenkin on tapetilla niin mediassa kuin tutkijoidenkin piirissä. Lohduksi voin sanoa, että tarkastelen asiaa jälleen vähän erilaisesta vinkkelistä.

New Horizons ohitti Aurinkokunnen hyisillä ulkoseuduilla kiertävän Pluton tiistaina, 14. heinäkuuta. Kirjoitan tätä tekstiä aurinkoisena lauantaiaamuna Tuulentuvan kuistilla, Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuustapahtuman neljäntenä päivänä. Tulin tänne kertomaan tietokirjailijan roolista yleistajuistana ja tiivistäjänä – tai kuten esityksessäni totesin, ”faktaportsarina”: tietokirjailijat päättävät, mikä tieto pääsee kirjan sivuille ja mikä ei.

Miten tämä liittyy Plutoon? Siis muuten kuin että näytin yleisölle tuoreimpia kuvia kaukaisesta kääpiöplaneetasta?

Matkaa Espoosta Kustaviin kertyy runsaat 200 kilometriä. Jos alkutaipaleella ei olisi satanut kaatamalla, tien päällä olisi kulunut aikaa kesänopeusrajoituksilla noin kaksi ja puoli tuntia. Vaikka en ole aiemmin käynyt Kustavissa, matka ei tuntunut pitkältä – etenkään sen jälkeen, kun toissa vuonna ajoin Helsingistä Lontooseen.