Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kaikki on suhteellista

Blogit Taivaan tähden 19.7.2015 09:58
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

pluto-and-charon-01_bye Pluto ja sen suurin kuu Kharon yhteispotretissa. Kuva: NASA/JHUAPL/SWRI

Aivan ensimmäiseksi haluan pahoitella, että kirjoitan jälleen Plutosta. Se nyt kuitenkin on tapetilla niin mediassa kuin tutkijoidenkin piirissä. Lohduksi voin sanoa, että tarkastelen asiaa jälleen vähän erilaisesta vinkkelistä.

New Horizons ohitti Aurinkokunnen hyisillä ulkoseuduilla kiertävän Pluton tiistaina, 14. heinäkuuta. Kirjoitan tätä tekstiä aurinkoisena lauantaiaamuna Tuulentuvan kuistilla, Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuustapahtuman neljäntenä päivänä. Tulin tänne kertomaan tietokirjailijan roolista yleistajuistana ja tiivistäjänä – tai kuten esityksessäni totesin, ”faktaportsarina”: tietokirjailijat päättävät, mikä tieto pääsee kirjan sivuille ja mikä ei.