"The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain"

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
pluto_13_07_2015
Pluto, planeetta. Eikun kääpiöplaneetta. Kuva: NASA/APL/SwRI

Mitä tekemistä avaruusasioiden kanssa on kahdenkymmenen vuoden takaisella elokuvalla, joka kertoo kukkulaksi alennetusta walesilaisesta vuoresta?

Samankaltainen kohtalo on ollut myös Plutolla, joka luokiteltiin vuonna 2006 uudelleen. Aurinkokunnan ulkolaidoilta löytyneet kiertolaiset, joista Eris näytti olevan jopa hieman Plutoa suurempi, saivat luvan muodostaa uuden kääpiöplaneettojen ryhmän.

Kun Clyde Tombaugh bongasi alkuvuodesta 1930 pienen pisteen valokuvauslevyiltään, kaukaisen kiertolaisen – Aurinkokunnan uloimman planeetan – arveltiin olevan useita kertoja Maata suurempi. Pian totuus alkoi paljastua.

Pluto osoittautuikin paljon Maata pienemmäksi, ja kun sen koko mitattiin vuosikymmenten kuluessa eri menetelmillä yhä uudelleen, se tuntui kutistuvan kuin kuuluisa pyy maailmanlopun edellä. Jotkut leukailivat, että jos mittauksia vielä jatketaan, Pluto katoaa kokonaan.