Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kun planeetat kohtaavat

Blogit Taivaan tähden 6.7.2015 16:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

venusjupi_SK Kaksi kirkkainta planeettaa vieretysten Englannin taivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Kevään ja alkukesän aikana illan tullen läntiselle taivaalle syttyi kaksi kirkasta valopistettä. Venus ja Jupiter päihittävät kirkkaudessa kaikki öisen taivaan tähdet, mutta ne on helppo erottaa muista yöllisistä valopisteistä myös liikkeensä ansiosta: viikkojen ja kuukausien mittaan ne lähestyivät hitaasti toisiaan.

Kesäkuun lopussa Venus ja Jupiter sujahtivat toistensa ohitse. Välimatka oli lyhimmillään pienempi kuin Kuun näennäinen läpimitta eli kulmamitoissa alle puoli astetta. Kirkas planeettapari kiinnitti helposti satunnaisimmankin ulkonaliikkujan huomion, jos oli pilvetöntä eikä yötaivas olisi ollut niin kesäisen valoisa kuin se Suomessa on.