Avaimet hukassa

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
mars-colony-landscape
Nykyinen Mars on tyystin toisenlainen kuin menneisyyden Mars. Kuva: NASA/JPL

Kävin Edinburghissa Our Dynamic Earth -tiedekeskuksessa. Kuten nimestä voi päätellä, keskeinen teema on maapallo ja sen muuttuminen kaukaisesta muinaisuudesta nykypäivään ja myös tulevaisuuteen.

Paikalla ei siis ole kovin paljon tekemistä avaruuden ja tähtien kanssa, vaikka siellä kerrotaankin kursorisesti maailmankaikkeuden synnystä ja kehityksestä – ilman alkuräjähdystä emme olisi täällä pohtimassa olemattoman Maan kummallisuuksia.

Tiedekeskuksesta löytyy kuitenkin vankka kytkentä planeettojen tutkimukseen eikä pelkästään Maan vaan myös Marsin.

Yksi maapallon tarinan sankareista on skottimonitieteilijä James Hutton. Tutkiessaan 1700-luvulla keskellä Edinburghia – ja itse asiassa tiedekeskuksen takana – kohoavia vulkaanisia kukkuloita hän päätyi geologian keskeiseen periaatteeseen: nykyisyys on avain menneisyyteen.