Kummituksia kesäyössä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
nocteja_SK
Valaisevia yöpilviä Skotlannin taivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Aurinko laskee. Taivas tummuu, mutta luoteessa valo viipyilee. Kesäyö ei pimene eteläisessäkään Suomessa.

Tähtiä näkyy vain muutamia, mutta silti kesä on juuri oikea aika kurkistaa avaruuteen. Tai oikeastaan avaruuden rajalle.

Jos on tuuria, yötaivas on pilvetön, mutta silti pohjoisen suunnalla kimmeltää vaaleita harsoja. Valon vähentyessä ne käyvät yhä kirkkaammiksi, mikä äkkiseltään tuntuu oudolta. Mutta nepäs eivät olekaan tavallisia pilviä.

Kesäiset yöpilvet ovat nimensä mukaan valaisevia. Voisi niitä nimittää myös valaistuiksi, sillä vaikka päivä on laskenut mailleen, Aurinko valaisee pilviä edelleen. Ne ovat paljon korkeammalla kuin tavalliset, kesäpäivän pilaavat hattarat.