Mars, Mars – mutta miksi?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
6a00d8341bf7f753ef01b7c721756c970b
Mars ei ole erityisen houkutteleva matkakohde – paitsi roboteille. Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Naapuriplaneettamme on taas ajankohtaistumassa. Ainahan Mars on tapetilla, kun sen pinnalla ja kiertoradalla pörrää tutkimusrobotteja, jotka välittävät kaiken aikaa uutta tietoa. Mutta marraskuussa elokuvateattereihin pamahtaa The Martian, joka pohjautuu Andy Weirin samannimiseen romaaniin.

Kirjan perusteella odotettavissa on aika lailla realistisempi raina kuin 2000-luvun alkuun ruuhkautuneet kammotukset Mission to Mars, Red Planet ja Ghosts of Mars. Epäilemättä yleisöön vetoaa vielä realismiakin enemmän nimipari Ridley Scott ja Matt Damon. Ja pääseehän meikäläinen media jälleen esittelemään Mattin suomalaisia sukujuuria.

Miehitetty lento Marsiin on viimeiset kolmekymmentä vuotta ollut parinkymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa ja on edelleen. Äkkiseltään voisi ihmetellä, miten Kuuhun päästiin jo 1960-luvulla, mutta Marsiin menosta yhä vain haaveillaan.

Siihen on perustellut syynsä – puolen vuoden menomatka, planeettainvälisen avaruuden olosuhteet, psykologiset tekijät, tähtitieteelliset kustannukset – mutta onko Marsiin menolle perusteltuja syitä?