Supernovien siivouspalvelu

Miksi galakseissa ei synny tähtiä?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Colour composite image of Centaurus A, revealing the lobes and jets emanating from the active galaxyÕs central black hole. This is a composite of images obtained with three instruments, operating at very different wavelengths. The 870-micron submillimetre data, from LABOCA on APEX, are shown in orange. X-ray data from the Chandra X-ray Observatory are shown in blue. Visible light data from the Wide Field Imager (WFI) on the MPG/ESO 2.2 m telescope located at La Silla, Chile, show the stars and the galaxyÕs characteristic dust lane in close to "true colour". #L
Centaurus A on jättiläisgalaksi, jonka keskustassa oleva musta aukko saa aikaan voimakkaita hiukkassuihkuja. Supernovat hoitavat loppusiivouksen. Kuva: ESO / NASA / CfA

Tähtitieteilijät tietävät jo vallan mainiosti, miksi galakseissa syntyy tähtiä. Vanhojen tähtien avaruuteen syytämä aine muodostaa pilviä, jotka alkavat kutistua ja lopulta ne luhistuvat uusiksi, kirkkaasti loistaviksi tähdiksi.

Kun tähdet ikääntyvät ja kuolevat, kosminen kierrätys jatkuu, ja niiden fuusioreaktioissa syntyneet raskaammat alkuaineet siirtyvät seuraavien tähtisukupolvien rakennusmateriaaliksi.

Epäselvempää sen sijaan on, miksi galakseissa ei synny tähtiä. Monissa massiivisissa, paljon Linnunrataa rotevammissa galakseissa ei ole syttynyt uusia tuikkuja vuosimiljardeihin.

Tähän asti on arveltu, että syypäitä ovat galaksien keskustoissa lymyävät supermassiiviset mustat aukot. Niissä voi olla massaa miljoonia tai miljardeja kertoja enemmän kuin Auringossa ja ne hallitsevat vetovoimallaan galaksin sisäosia.