Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Supernovien siivouspalvelu

Blogit Taivaan tähden 29.5.2015 20:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Colour composite image of Centaurus A, revealing the lobes and jets emanating from the active galaxyÕs central black hole. This is a composite of images obtained with three instruments, operating at very different wavelengths. The 870-micron submillimetre data, from LABOCA on APEX, are shown in orange. X-ray data from the Chandra X-ray Observatory are shown in blue. Visible light data from the Wide Field Imager (WFI) on the MPG/ESO 2.2 m telescope located at La Silla, Chile, show the stars and the galaxyÕs characteristic dust lane in close to "true colour". #L Centaurus A on jättiläisgalaksi, jonka keskustassa oleva musta aukko saa aikaan voimakkaita hiukkassuihkuja. Supernovat hoitavat loppusiivouksen. Kuva: ESO / NASA / CfA