Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Meduusan muodot

Blogit Taivaan tähden 20.5.2015 13:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

meduusa_SK_lores Jättiputkella otetussa kuvassa näkyy Meduusa-sumun sisäosien yksityiskohtia. Kuva: ESO / Digitized Sky Survey 2

Entisaikojen ihmiset nimesivät monet tähdistöt todellisten ja kuvitteellisten eläinten mukaan. Perinne on jatkunut tuhansien vuosien ajan, sillä samaa käytäntöä sovelletaan edelleen. Ei toki tähdistöihin, jotka virallistettiin vajaat sata vuotta sitten, vaan kosminen eläinkunta on sittemmin laajentunut galakseihin ja kaasusumuihin.

Meduusa-sumu bongattiin taivaalta vuonna 1955. Se sai löytäjänsä, George Abellin, mukaan luettelonimen Abell 21, mutta tunnetaan myös merkinnällä PN A66 21, ja jotta rakkaalla lapsella olisi mahdollisimman monta nimeä, lisäksi tunnuksella Sharpless 2-274. Ulkomuotonsa mukaan sitä kutsutaan Meduusaksi.