Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Taivaallista tanssahtelua

Blogit Taivaan tähden 11.5.2015 07:30
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Tällä hetkellä Jupiter (vasemmalla) ja Venus ovat vielä melko etäällä toisistaan, mutta vähitellen välimatka kutistuu. Kuva: Markus Hotakainen

Vaikka illat ovat jo keväisen valoisia eikä täysin pimeää tule enää edes keskellä yötä, moni on varmaan kiinnittänyt huomiota kahteen kirkkaaseen valopisteeseen auringonlaskun suunnassa.

Nämä ”iltatähdet” ovat kaksi kirkkainta planeettaa: lähempänä taivaanrantaa on Venus, selvästi korkeammalla ylävasemmalle kimmeltää Jupiter.

Jos planeettoja katselee useampana iltana, näyttää siltä kuin ne lähestyisivät toisiaan. Ja niin todella tapahtuu, mutta kuten usein taivaankappaleiden tapauksessa, vain näennäisesti.

 

Venus kiertää Aurinkoa Maan radan sisäpuolella, joten se on aina samalla taivaankolkalla kuin keskustähtemme. Toisinaan Venus näkyy aamutaivaalla ennen auringonnousua; nyt se loistaa iltapuolella auringonlaskun jälkeen.

Jupiter sen sijaan on Maan ja myös Marsin radan ulkopuolella, joten se voi näkyä vastakkaisella puolella taivasta kuin Aurinko. Parhaillaan se on lähestymässä Auringon suuntaa, sillä Maa on omalla radallaan kiertymässä samalle linjalle Jupiterin ja Auringon kanssa. Jupiter katoaa Auringon taakse elokuussa.

Sitä ennen jättiläisplaneetta ehtii tehdä läheistä tuttavuutta – siis näennäisesti – Venuksen kanssa. Kesä–heinäkuun vaihteessa Jupiter ja Venus ovat taivaalla aivan vieretysten. Niiden välimatka on pienempi kuin Kuun näennäinen läpimitta.

Todellisuudessa ne ovat yli 800 miljoonan kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Tähtitieteellisiä etäisyyksiä on turha edes yrittää mieltää, mutta jonkinlaisen käsityksen matkan mittavuudesta antaa kenties tieto, että valo kulkee tuollaisen kilometrimäärän noin kolmessa vartissa. Vaikka eteneekin melkein 300 000 kilometriä sekunnissa.

Kun Jupiter ja Venus ovat kesäkuun viimeisenä päivänä lähimpänä toisiaan, Jupiterin hohde on 45 minuuttia vanhempaa kuin Venuksen loiste.

 

Kosmisen kohtaamisen ajankohta ei ole paras mahdollinen, sillä kesäyöt ovat tunnetusti valoisia eteläisimmässä Suomessakin eikä Aurinko laske pohjoisessa lainkaan. Siksi Jupiterin ja Venuksen likeisyys ei ole samanlainen spektaakkeli kuin esimerkiksi 1970-luvulla tapahtunut kohtaaminen.

Silloin planeettapari näkyi pimeällä auringonlaskun jälkeisellä taivaalla. Venus ja Jupiter olivat lähestyneet toisiaan vaivihkaa pitkään jatkuneen pilvisyyden suojissa, mutta sattumoisin taivas selkeni juuri sinä päivänä, kun planeetat olivat vieri vieressä.

Porvoon moottoritielle syntyi jonkinasteinen liikennekaaos, kun työmatka-autoilijat pysähtelivät tienpenkalle ihmettelemään kahta ”tyhjästä” ilmestynyttä, vierekkäin loistelevaa valopistettä taivaalla.