Espressoraja siirtyi avaruuteen

ISSpressoon verrattuna suomalaisten kuppiloiden hinnat ovat varsin kohtuullisia.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
ISSpresso
Samantha Christoforettin ”kupolikahvilasta” avautuu upeat näköalat. Kuva: NASA

Vanhan, kuluneen ja epäilemättä lähinnä pääkaupunkiseudulla viljellyn vitsin mukaan espressoraja kulkee Kehä III:n kohdalla. Sen ulkopuolella saa hakemalla hakea kahvilaa, jossa olisi tarjolla kunnollista – tai ylipäätään – espressoa.

Nyt tilanne on radikaalisti muuttunut. Viime viikonvaihteesta lähtien tuota italialaisten kansallisjuomaa saa nyt jopa Maan ilmakehän ulkopuolella. Kansainvälisellä ISS-asemalla viime marraskuusta ollut italialainen – kuinka ollakaan – astronautti Samantha Christoforetti sai kunnian maistaa ensimmäisenä avaruusespressoa eli ”ISSpressoa”.

Kahvittelun kanssa meni melko täpärälle, sillä Christoforetti palaa puolivuotiselta lennoltaan Maahan ensi viikolla. Jo edellisen italialaisastronautin, Luca Parmitanon, kaipailema ISSpresso-kone oli määrä viedä avaruusasemalle alun perin tammikuussa, mutta kuljetus lykkääntyi huhtikuun puoliväliin.

Kahvimasiina on periaatteessa samanlainen kapselikeitin kuin maanpäälliset vastineensakin, mutta avaruuden olosuhteet ja aseman tekniset kriteerit asettavat omat tiukat vaatimuksensa.