Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Espressoraja siirtyi avaruuteen

Blogit Taivaan tähden 6.5.2015 18:00
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
ISSpresso

Samantha Christoforettin ”kupolikahvilasta” avautuu upeat näköalat. Kuva: NASA

Vanhan, kuluneen ja epäilemättä lähinnä pääkaupunkiseudulla viljellyn vitsin mukaan espressoraja kulkee Kehä III:n kohdalla. Sen ulkopuolella saa hakemalla hakea kahvilaa, jossa olisi tarjolla kunnollista – tai ylipäätään – espressoa.

Nyt tilanne on radikaalisti muuttunut. Viime viikonvaihteesta lähtien tuota italialaisten kansallisjuomaa saa nyt jopa Maan ilmakehän ulkopuolella. Kansainvälisellä ISS-asemalla viime marraskuusta ollut italialainen – kuinka ollakaan – astronautti Samantha Christoforetti sai kunnian maistaa ensimmäisenä avaruusespressoa eli ”ISSpressoa”.

Kahvittelun kanssa meni melko täpärälle, sillä Christoforetti palaa puolivuotiselta lennoltaan Maahan ensi viikolla. Jo edellisen italialaisastronautin, Luca Parmitanon, kaipailema ISSpresso-kone oli määrä viedä avaruusasemalle alun perin tammikuussa, mutta kuljetus lykkääntyi huhtikuun puoliväliin.

Kahvimasiina on periaatteessa samanlainen kapselikeitin kuin maanpäälliset vastineensakin, mutta avaruuden olosuhteet ja aseman tekniset kriteerit asettavat omat tiukat vaatimuksensa.

Keitintä testattiin vuoden ajan ja kaikkine turvajärjestelmineen sille kertyi painoa 20 kiloa. Avaruudessa painolla ei ole merkitystä, mutta jokaisen kilon vieminen kiertoradalle maksaa tuhansia euroja.

ISSpressoon verrattuna suomalaisten kuppiloiden hinnat ovat siis varsin kohtuullisia.

Avaruudessa vallitsevassa painottomassa tilassa – virallisesti ”mikrogravitaatiossa” – on oltava huolellinen nestemäisten aineiden, erityisesti kovassa paineessa olevan kuuman nesteen kanssa. Kahvin hörppiminenkään ei onnistu tavallisesta kupista, sillä mustanpuhuva nautintoaine lähtisi leijumaan ilmaan.

Se muodostaisi ison pisaran tai oikeastaan pallon, joka johonkin osuessaan hajoaisi pienemmiksi pisaroiksi. Osa niistä päätyisi väistämättä laitteistoihin, jotka eivät kosteutta kestä. Siksi ISSpresso-kone valuttaa kahvin juomapussiin, josta se imetään suuhun. Crema ei kuulemma ole kovin kummoinen, mutta maku on aito.

Jokaisen aterian päälle ISSpressoa ei pitkään riitä, sillä keittimen mukana asemalle kuljetettiin vain 30 kapselia. Jos ja kun vaihtoehtona on laiha murukahvi, astronautit todennäköisesti haluavat lisää tujua espressoa. Vaikka kupilliselle kertyykin hintaa melkoisesti.