Synttärit kiertoradalla

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Hubble Left Alone in Space
Hubblen kolmas huoltolento tehtiin joulukuussa 1999.

Otsikko voisi viitata viisivuotiaan itseni haaveisiin päästä avaruuteen. Kesällä 1969 katselin ihmeissäni ensimmäistä kuulentoa ja olin myyty: päätin ryhtyä isona astronautiksi. Sittemmin kasvoin liian isoksi pikkuruisiin kapseleihin ja mikä vielä vakavampaa, huomasin syntyneeni väärään maahan.

Kyse on nyt kuitenkin ihan toisenlaisista synttäreistä. Hubble-avaruusteleskooppi vietiin Maata kiertävälle radalle huhtikuussa 1990, tarkkaan ottaen 24. päivänä.

Idea avaruuteen sijoitettavasta kaukoputkesta oli esitetty jo 1920-luvulla ja sellaista alettiin suunnitella tosissaan 1960-luvulla. Vaikka Maan ilmakehä on elämän kannalta kiva asia, tähtien tutkimista se häiritsee pahasti.

Ensinnäkin ilmakehän väreily suttaa kaukoputken muodostamaa kuvaa ja toisaalta infrapuna- ja ultraviolettisäteily imeytyvät suurelta osin ilmakehään. Kun teleskoopin nostaa ilmakehän ylä- ja ulkopuolelle, havaintotarkkuus ja -tehokkuus kasvavat roimasti.