Wikipedia ja anarkistisen viljelijäyhteisön ongelmat

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Seurasin tänään sivusta, kuinka nopeaa oli Wikipedian avulla selvittää, mikä on Bohrin säde. Heräsi sääli ja kunnioitus niitä kohtaan, jotka joutuivat opiskelemaan fysiikkaa ennen maailmanlaajuista tietoverkkoa. Itsehän tongin sieltä jatkuvasti helppoja linkkejä blogituksiini.

Esko Valtaoja ylisti Wikipediaa v.2004 julkaistussa kirjassaan ”Avoin tie-kurkistuksia tulevaisuuteen”. Ylistys tapahtuu kappaleessa ”Anarkiaa Ruisrockissa”, Valtaoja kuvaa Wikipedian osuvasti ja kiinnostavasti anarkistisen yhteisön tuottamana tietosanakirjana. Hän kehuu, kuinka vapaaehtoisyhteisö kontrolloi itse itseään ja laittaa ”väärän tiedon levittäjät ripeästi kuriin”.

Kuvaus kuulostaa kahdeksan vuotta myöhemmin vähän liiankin ruusuiselta. Etenkin suomenkielisestä Wikipediasta tuntuu löytyvän virheellistä ja puolueellista tietoa luvattoman helposti, kun lukee aiheista joita vähän tuntee. Tästä herää tietysti epäluottamus niitä artikkeleita kohtaan, joiden aiheita ei entuudestaan tunne.

En tiedä teistä, mutta minä en yleensä korjaa löytämiäni virheitä. Saatan valittaa niistä jollekin Facebookissa tai naamakkain, mutten jotenkin viitsi alkaa siivoamaan yhteistä tietosanakirjaamme. Valtaojaa luettuani tunnen olevani anarkistisen kommuunin jäsen, joka ei saa kitkettyä yhteiseltä pelloltamme löytyviä rikkaruohoja. Syitä tulee helposti mieleen:

  • Työstä ei saa minkäänlaista palkkaa. Koska artikkeleita on lukemattomia, yhteen osallistuminen ei suoraan sanoen edes hivele egoa. Tuskin siitä työstä saa keneltäkään edes palautetta, ellei mene jollekin foorumille sitä erikseen kerjäämään.
  • Koska toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, kukaan ei pakota tai edes patista minua.
  • Saan jo ilmaiseksi nauttia paremmin hoidetun pellon sadosta, siis englanninkielisestä Wikipediasta.

Suomenkielinen Wikipedia on anarkiaa käytännössä, hyvässä ja pahassa. Saa nähdä tekeekö kaltaisteni ihmisten laiskapersiisyys siitä seuraavien kahdeksan vuoden kuluttua vielä rikkaruohoisemman rappiotilan.