Viihtyykö kissa viiskulmassa?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

(Kaikki teistä eivät välttämättä muista minua, blogitan niin harvakseltaan. Olen aiemmin kirjoittanut mm. terrorismista ja uskonnottomien kyvystä eettisyyteen. Nyt on ollut pidempi tauko, koska en ole mielestäni löytänyt tarpeeksi tärkeitä teemoja käsiteltäväksi)

”Netin ihmekeksintö toimii” uutisoi Helsingin Sanomien NYT-liite: on ilmennyt, että kissoilla ei ole taipumus hakeutua vain pahvilaatikoihin, vaan jopa lattiaan esim. teipillä tai vyöllä rajattu kehä riittää.

Haluan testata, toimiiko jokin muu muoto, vaikka viiskanta eli pentagrammi. Rajaan sen maalarinteipillä puulattiaan. Tulos on harvinaisen selkeä: kissaa ei kiinnosta lainkaan. Halpa lelu on paljon kiehtovampi. Kun kissan väkisin asettaa pentagrammin keskelle, se kävelee siitä heti pois.

Kuva 1: Kissaa ei kiinnosta
Kuva 1: Kissaa ei kiinnosta

Tämä on tietysti erittäin kiinnostavaa, kun ajatellaan salatieteilijöiden perinteisiä käytäntöjä. Yleisenä tapanahan on tietynlaisia henkivoimia esiin kutsuttaessa piirtää lattiaan ympyrä, jonka kehällä usein asiaankuuluvia merkintöjä, ja sisällä pentagrammi.  Voimme mielestäni aivan hyvin kysyä: onko ympyrän sisälle piirrettävän viiskannan osittainen tai jopa primääri tehtävä noitien seurassa usein liikkuvan kissan pitäminen poissa tärkeästä ympyrästä, jollaisten sisään ne siis muuten hanakasti hakeutuvat?