Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Vielä Teemu Mäestä ja kansalaistottelemattomuudesta

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 10.1.2012 14:11

Edellinen kirjoitukseni Teemu Mäestä ja hänen ns. kissantappovideostaan on herättänyt melkoisesti kommentteja. Kuten aina, mukaan mahtuu kaikentasoisia. Näyttää siltä, että olen selittänyt joitain asioita epäselvästi, joitain olen joutunut hyvien kommenttien ansiosta miettimään uusiksi.

1. Teemu Mäen eläinrääkkäys

Pidän Teemu Mäen 1988 tekemää Sex and Death -videoteosta taiteellisesti epäonnistuneena ja rikollisena. Videota varten tehdyn eläinrääkkäyksen kamaluus lyö useimpien katsojien aivot oikosulkuun, tavoiteltua väkivalta-asioiden syvällisempää pohdiskelua ei siksi tapahdu.

Se, miten video onnistui taideteoksena, on epäolennaista. Sen tekemiseen liittyi joka tapauksessa rikos, enkä pidä sen esittämistä kovin suotavana. Teemu Mäki sai rikoksestaan tuomion, 1400 markan sakkorangaistuksen. Mielestäni paljon isompi tuomio olisi ollut paikallaan, vaikka vapausrangaistus. Suomessa eläinrääkkäystuomiot ovat vielä tänäänkin liian lieviä.

Samoin Mäen olisi pitänyt saada pysyvä lemmikkieläimen pitokielto. Sellaisia ei hevin jaeta. Kuitenkaan lemmikin pitämisoikeuden menettämisestä ei voi katsoa koituvan ihmiselle mainittavaa haittaa, toisin kuin vaikka autolla ajo-oikeuden menettämisestä.

Puolustelen Teemu Mäkeä, koska teosta on kulunut reilusti aikaa, ja sakkorangaistus on suoritettu. Ihmistä ei minusta voi pitää yhteiskunnallisesti kelvottomana, vaikka hänen suorittamaansa rangaistusta pitäisi liian lievänä.

2. Teemu Mäki Paavo Arhinmäen kampanjassa

Minusta siis tuomionsa kärsineen rikollisen voi periaatteessa ottaa mukaan vaikka vaalikampanjaan. Periaatteessa, koska tapauskohtaisestihan nuo jutut on arvioitava. Hyvän ja huomionarvoisen pointin ovat esittäneet ne, jotka muistuttavat että Mäki ei tunnu katuvan eläinrääkkäystään. Hänhän lähinnä harmittelee valehteluaan eläinsuojeluihmisille, ei eläimen tappamista taiteen nimissä. Siinä mielessä on totta, että Mäen pitäminen kunnollisena kampanja-avustajana on kyseenalainen juttu. Minusta se on ok, ymmärrän hyvin että monen mielestä ei.

Ne kommentoijat, joiden mielestä Mäki on taiteilijana ensisijaisesti kissantappovideon tekijä, ovat mielestäni väärässä. Taiteilijan arvostettavuutta ei voi mitata pelkillä ”suuren yleisön” mielikuvilla. Toissijaista on sekin, onko taiteilija miellyttävä ja esimerkillinen henkilö.

Teemu Mäki on ollut viime vuosikymmeninä Suomen arvostetuimpiin kuuluva, tuottelias taiteentekijä, pidimme siitä tai emme. Muistetaan, että Paavo Arhinmäki on kulttuuriministeri. Koska Mäki taitaa olla myös aktiivinen vasemmistolainen, on täysin ymmärrettävää jos Arhinmäki muistaa Teemu Mäen paremmin tuoreemmista yhteyksistä kuin vuoden 1988 videotaiteestaan.

3. Tarkovski ja lihateollisuus

Kun viittasin Andrei Tarkovskin Andrei Rublev -elokuvaan ja lihantuotantoon liittyvään eläinten julmaan kohteluun, en halunnut vähätellä Mäen eläinrääkkäystä. Mainitsin nämä, koska minusta on kiinnostavaa kuinka Teemu Mäki henkilönä liitetään ensisijaisesti eläinrääkkäykseen, mutta muita vastaavaan syyllistyneitä ei. Rääkättyjen eläinten määrä on sinänsä toissijaista. Tietysti eläinten itsensä kannalta olisi tärkeintä keskittyä kiireellisimmin laajamittaisimpiin tapauksiin.

Teemu Mäkihän on katsonut kissantapponsa olleen samanlaista kansalaistottelemattomuutta kuin iskut turkistarhoille.

4. Kansalaistottelemattomuus noin yleensä

Pekka Haavisto on herättänyt pettymystä olemalla hyväksymättä sikaloiden olojen salakuvaamisia. Niissähän rikotaan lain kirjainta menemällä luvatta kuvaamaan eläinten oloja. Ei Haavisto tuomitse eläinoikeusaktivisteja, vaan toiminnan laittomuuden, kotirauhan häiritsemisen. Meistä sellainen toiminta voi olla hyväksyttävää, mutta Haavisto pyrkii presidentiksi. Presidentti on osa virallista lainsäädäntösysteemiä, eikä voi sanoa että tämän ja tuon lain rikkominen on ihan jees.

Kansalaistottelemattomuus on vähän kuin kävisi vieraissa paneskelemassa ennen kuin katkaisee parisuhteen. Rikotaan sääntöjä, vaikka olosuhteita voisi ensin muuttaa niin että toiminta olisi sallittua. Tarkoitan, että laillinen tapa olisi ensin hakea muutosta lainsäädäntöön, vaikka niin että maatilojen yllätystarkastukset tehostuisivat.

Eihän se niin yksinkertaista tietenkään ole, kun miettii eläimiä jotka kärsivät ennenkuin tarvittavat lainmuutokset joskus ehkä astuvat voimaan. En kuitenkaan tiedä, kuinka lainsäätäjät voisivat antaa signaalin, että lakia voi rikkoa jos tarkoitus on hyvä. Hyvän tarkoituksen ja sallittavien toimintatapojen määritteleminen olisi liian vaikeaa.

Haavisto mainitsi uusnatsit. Kuvitellaan uusnatsi, joka vaikka pyrkisi löytämään todisteita väitetystä rikollisuudesta Romanian romanien keskuudessa. Saahan rikollisuutta vastustaa, poliittisesta kannasta riippumatta? Vigilanttinatsin murtautuminen romanin kotiin suututtaisi varmasti osan väestöstä. Omaisuuden penkominen suuremman osan, ja jonkun romanin kovisteleminen tiedon saamiseksi kaikki paitsi vähemmistön. Vedä siinä sitten sallittavan toiminnan rajaa.

Loppukommenttina en osaa kuin sanoa tylsästi, että kansalaistottelemattomuus on kimurantti juttu. Kiitos kaikille Teemu Mäki -kommenteista, mieluummin minä näen että eläinrääkkäystä ei voida antaa anteeksi kuin että sitä suositaan.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

”Huhhuh, nyt jäitä hattuun itse kukin! Mäki syyllistyi rikokseen ja on lain mukaan sovittanut sen jo KAUAN sitten. Ollaan itse rikoksesta tai sen tekijästä mitä mieltä tahansa niin on vaikea ymmärtää miksi yhdestä kampanjajulisteesta nyt nousee tällainen poru.

On kaikkien edun mukaista että rikoksesta tuomittu pääsee takaisin yhteiskuntaan ja työelämään kunhan rikos on sovitettu, oli kyse sitten murtovarkaasta, kansanryhmää vastaan kiihottajasta tai taiteilijasta.
Ikuisesti jatkuva häpeärangaistus istuu kovin huonosti suomalaiseen oikeuskäsitykseen. Tai no, ainakin tämän suomalaisen oikeuskäsitykseen.”

Jus näin, mutta suomalainen antaa varmasti anteeksi jos anteeksi haluaa pyytää. Haluaako Mäki pyytää anteeksi? Jos ei, tulkitsen että rikos ei ole täysin sovitettu.

Ei halua pyytää, Mäki näkee itsensä tämän asian uhrina. Niin, että mitä hänelle sitten pitäisi antaa anteeksi?

Paavon jengi mokas,ja tämä tahra varmaan näkyy puolueessa pitkään. Suhtautuminen äänestäjien reaktioihin on ollut myös kovin ylimielistä. No ei siin mitään jos on varaa, viime vaalit vaan kyllä osoitti, et puolueen kannatus on aika alhaalla ja tällä tempauksella ja eläinten ystävistä pilkkaa tekemällä tuskin sieltä suosta noustaan

Mikäköhän siinä on, kun anonyymeinä meistä tulee meuhkaavia, lynkkuuhenkisiä imbesillejä? Asiallisimmat kommentit täälläkin päin Nettiä on näemmä omalla nimellä kirjoitettuja.

Jarla on järjen, maltillisuuden ja harmaasävyjen ääni tässä asiassa. Asiaa on mielestäni mielenkiintoista puida myös humoristi-näkökulmasta. Hommahan menee niin, että humoristi on hauska tasan niin kauan kuin hän on harmiton tai samaa mieltä kanssasi. Olen hyvinkin yllättynyt siitä, ettei Pertti Jarlan absoluuttinen, kiveenkirjoitettu, kaikin puolin eternaali väärässäolo tässä Ihan Selkeässä Asiassa(R) ole kääntynyt siihen, että ihmiset alkavat ilmoitella Fingerporin olevan ihan paska tai että seuraavaa albumia en kyllä osta, koska tekijä puolustaa kissantappajaa.

Te ihmiset olette uskomattomia, ja saatte sellaiset hallitsijat kuin te ansaitsette. Nytkin. Arhinmäelle pointsit. Revolution Number Nine.

”Huhhuh, nyt jäitä hattuun itse kukin! Mäki syyllistyi rikokseen ja on lain mukaan sovittanut sen jo KAUAN sitten.”

Nähdäkseni kukaan ei täällä ole vaatinut Mäelle lisärangaistuksia. Sen sijaan presidenttiehdokas Arhinmäen arvomaailman ovat useimmat kyseenalaistaneet – ja hyvin perustein, IMHO!

Ei kannata melskata älyllisesti epärehellisesti, se on niin läpinäkyvää.

Ykkösellä hyvä keskustelu ”presidentinivaalit 2012” SOINILLE PISTEET! PISTI ARHINMÄEN KOVILLE. ARHINMÄKI LÄSSYTTI, ET TÄMÄ TEEMU MÄEN TEKO ON 24 VUOTTA VANHA. SOINI KYSY, ONKO TEEMU MÄKI KATUNUT. ARHINMÄKI HÄDISSÄÄN VALEHTELI, ETTEI TIEDÄ KAIKKIEN TAUSTOJA. VARMASTI TIETÄÄ JA TEKI ITSESTÄÄN TÄYSIN PELLEN VÄITTÄMÄLLÄ MUUTA. Ainakin siinä vaiheessa tiesi, kun Teemu Mäen nimi julkistettiin yhtenä julisteiden tekijänä, sai palautetta kyseisestä ”taiteilijasta” (ei kadu, on valmis uusimaan tekonsa), mutta siitä huolimatta pitäytyi valinnassaan. MIKSI SIIS ENÄÄ VALEHDELLA PAAVO A? Aikamoiseks kieroilijaks, oman edun tavoittelijaksi paljastui sitten pettymyksekseni Arhinmäki, viime vaaleissa vielä äänestin häntä, tästä lähtien en enää ketään vasemmistosta

On vähintäänkin outo ajatus että presidenttiehdokas Arhinmäki vaatisi Mäeltä jonkinlaista julkista itseruoskintaa ja katumusnäytelmää.
Mielestäni katumus on jokaisen väärintekijän ja hänen omatuntonsa välinen asia, joka ei kuulu sen enempää oikeuslaitokselle, Timo Soinille kuin hassujen nimimerkkiensä takaa vaahtoaville nettikommentaattoreillekaan.
Niin kauan kun Teemu Mäki pidättäytyy uusista rikoksista on hän minun silmissäni täysin oikeutettu jatkamaan elämäänsä yhteiskunnan täyspainoisena jäsenenä ja tekemään työtään, eli taidetta.

Jos presidenttiehdokkaiden tukijoiksi kelpaisi vain nuhteettomat ja puhdassydämmiset niin luulen että kaikkien kandidaattien tukijoukot kuihtuisivat lähes olemattomiin.

Eikös Arhinmäen vaimoke ole eläinlääkäri ?

Luulisi perhepiirissä nyt vähän keskusteltavan minkälaisia mengele-luokan taustajoukkoja Paavolle sallitaan.

Ongelman ydin on se, että Mäki ei näe tehneensä mitään väärää ja olisi tekonsa valmis uusimaan, silloin ei kai voi puhua yli 20 vuotta vanhasta teosta, kun tekijä tekonsa takana vielä tänä päivänäkin seisoo? Presidentti on arvojohtaja. Arhinmäki on nyt Teemu Mäen välityksellä nostanut yhdeksi arvokseen ”eläinrääkkäys on ok”. Erikoista toimintaa tosiaan ehdokkaalta, joka esiintyy myös eläinsuojelijana.

Hitler oli myös herkkävaistoinen taiteilija, kuten Teemu Mäki. Hitler vain toteutti taidettaan lyhyen aikaa ja siirtyi sitten porvarillisempiin piireihin, tai pitää kai sanoa, kansallissosialistisempiin piireihin. Teemu Mäki on myös siirtynyt akateemisempiin piireihin ja pohdiskelijaksi mm. yhteiskunnallisissa asioissa, siitä kaikki kiitos hänelle.
Silti, tuo eläinrääkkäys lienee jokin viitekehys, kuten Hitlerilläkin vesivärimaalaukset ja toiminta ihmisrääkkäyksen parissa. Paavo Arhinmäeltä nyt voi odottaa mitä vain, kun jeppe vaaleissa puhuu yhtä ja vaalien jälkeen tekee toista. Tällainen on vasemmiston aatteettomuus ja johtajan puute. Siimes jo osoitti, missä mennään: metsikköä kohti, käpykaartiin.

Kannattaisi noilla eväillä vain raapustella niitä piirroksia, eikä alkaa ajattelemaan mitään syvällisempää, kun resurssit selvästikin puuttuu.

Vai on eläinrääkkäys ikään kuin kansalaistottelemattomuutta?
Kuule, jos sinua rääkättäisiin noin niinkuin kansalaistottelemattomuuden nimissä, niin olisitko samaa mieltä, että asia on ok ja kyse on taiteesta?

”Kannattaisi noilla eväillä vain raapustella niitä piirroksia, eikä alkaa ajattelemaan mitään syvällisempää, kun resurssit selvästikin puuttuu.”

Miten minulla on semmoinen kutina, että em. lause tullaan näkemään jonkin tulevan Fingerpori-julkaisun takakannessa…

”Syvällinen” on sitä paitsi niin kusenpolttama adjektiivi, ettei se enää vuonna 2012 tarkoita yhtään mitään suuntaan taikka toiseen.

Hei Jarla sun täytyy olla syvällinen! Miks sä et oo syvällinen!

Kukaan teistä ei ole koskaan nähnyt edes kyseistä teosta, sillä se sijaitsee suljettujen ovien takana. Miten sitten voitte edes kommentoida asiaa? Pelkän kuulopuheen perusteella? Niinpä.

Niille jotka kysyvät miehen ansioista: Eiköhän jo pelkästään se, että on Aalto-yliopiston professori, kerro tarpeeksi? Vähän tuntuu siltä ettei sinne oteta ihan mitä tahansa sunnuntaimaalareita.

Olen nähnyt teoksen, ja se oli hyvin vastenmielinen. Mulle tuli huono olo ja ikuinen inho Mäkeä kohtaan. Se sen tappama kissa oli täysin syytön Mäen esittämiin asioihin, kuten sotaan ja nälänhätää.

Joo ei eläinrääkkäyksellä voi vaan saada mitään hyvää aikaa, oli se ajatus siellä taustalla mikä tahansa.

Must tää oli ihan hyvä blogi, et nimimerkille ”Jarlan ansiot” vaan sen verran, et Jarla kai siteraasi Teemu Mäen ajatusta tästä kansalaistottelemattomuudesta, et Mäki vertaa tekoansa siihen.

Niin kuin Arhinmäki siteerasi eilen paniikissa ylen ykkkösellä vaalitentissä Jarlaa; arvostettu, todella arvostettu, arvostettu taitelija. Joo olkoot vaan, maku on mennyt niin Mäkeen kuin Arhinmäkeen.

Vielä yritti Arhinmäki hädissään valehdella, ettei voi muistaa kaikkien taustoja (ku Soini Teemu Mäen suhtaumisesta asiaan kysy). No totta hitossa se muistaa, kun kavereita ovat keskenään tää Mäki ja Arhinmäki.

Jos on pokkaa ottaa kampanjaansa mukaan taiteilija, joka on edelleenkin on sitä mieltä, et kissan tappamisessa ei ollu mitään väärää, ni pitäis sit löytyy myös sen verran pokkaa, et ois myöntänyt, et tiesin. Tollasella vaan menettää koko vasemmisto lisää ääniä

Anteeksi ei voi saada jos ei pyydetä, sen unohdit tästä pohdinnasta. Ja sen, että mikään ei osoita Teemu Mäen olevan eläinten ystävä, vaikka haluaakin provosoida teoksellaan ihmisiä ajattelemaan ”jotain”, en tiedä mitä. Hän ei ole eläinten ystävä, joka mielestäni heittää pimeän varjon hänen ympärilleen. Olisi täysin eri asia, jos hän nimenomaan olisi kiinnostunut eläinten oikeuksista ja kissantappo liittyisi edes jotenkin siihen.

Eri aikoina on eri pelisäännöt, sama näkyy myös seksiskandaaleista. Kekkonen sai tehdä mitä lystäsi, nykypresidentti tuskin. Sikäli vertailusi eri ohjaajiin ei osu kohteeseensa.

En usko, etteikö Arhinmäki tuntisi Teemu Mäen taustoja. Toisin sanoen hän ”käytti säästeliäästi toetuutta.”

Näin arvojohtajaa valittaessa tämä on vakava virhe. Teemu Mäelle voisi antaa anteeksi 24 vuotta vanhat teot, mutta ei henkisesti oikein voi koska hän ei tunnu katuvan videotaan. Pieni inhimillinen nöyryys ei olisi miehelle pahitteeksi pohjalaiselle miehelle.

Vasemmistoliitolle olisi varmaan hyvä saada Teemu Mäki pois taustajoukoistaan, koska tämä asia pulpahtaa aina jatkuvasti esiin ja haittaa puolueen toimintaa. Samoin ei liene hyvä, että hän esiintyy kolumnistina vihervasemmiston Voima-lehsessä.

Taitelijana hän on myöhemmin ollut ihan kohtuullisenhyvä ja saanut ylisuuren määrän apurahoja vaikkapa Osmo Rauhalaan verrattuna (50 vs 5). Kovin suurta kansainvälistä kuuluisuutta hän ei ole kuitenkaan saavuttanut.

Sanoin, että Teemu Mäki piti itse tekoaan kansalaistottelemattomuutena, en väittänyt niin itse. Kannattaa lukea kunnolla.

Hitler-kortti pelattu! Olisiko tämä keskustelu sitä myöten tässä.

Teemu Mäen taiteen vertaaminen Hitlerin taiteeseen loukkaa Hitlerin arvostettua taidemuotoa. Hitlerin värien ja muotojen hallinta oli mestarillista. Hän elätti itsensä pikkuvarakkaana taiteilija. Hän ei tarvinnut puolueen tukea vaan eli taiteellaan. Kansallis-sosialistin taide on kommunistin mielestä huonoa ja päinvastoin. Nykytaiteessa menestymisen perusta on hyvin usein oikea puoluekanta. Hitlerin taiteen arviointi oheistoiminnan perusteella kertoo nykytaiteen tilasta hyvin paljon. Teemu Mäen taide ja menestys perustuu ilmeisesti lähinnä Stalinin koottujen periaatteisiin ja opin kannatukseen. Kissarunkku oli ja on vainb Stalinin arvojen, nautintojen ja toiminnan pienimuotoista kokeilua koe-eläimellä. Miksi stalinistinen kommunistinen taide olisi jalompaa kuin samantapaisen murhaavan aatteen eli kansallis-sosialismin kannattajien?