Verotus jätskin varastamisena

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Conan O’Brien twiittasi noin vuosi sitten:

”Just taught my kids about taxes by eating 38% of their ice cream”

Tätä tuskin kannattaisi ottaa kovin vakavana poliittisena kannanottona, mutta ahkerasti se leviää netissä muiden vastaavien verotuskriittisten viisauksien tavoin. Yhteistä näissä on ajatus siitä, että valtio vie palkastamme näin ja näin paljon ja eikö olekin kauheaa.

Tällaista argumentointia tarjoillaan ahkerasti USA:sta, jossa eurooppalaistyylistä hyvinvointivaltiota ei ole edes kokeiltu, mutta luulisi sielläkin tajuttavan että verorahoilla myös saa jotain: sekin osavaltioiden välinen valtatieverkko, jota pitkin yksityinen sektori pärtsäilee, on julkisin varoin rakennettu. Ehkä verotuksen vastaisuutta ruokkiikin näyttävien, positiivisten julkisten investointien puute. Irakin sota ei oikein käy.

Jäätelön syöminen vertauksena ontuu, koska isä ei voi sillä kuin kasvattaa omaa mahaansa. Osuvampaa olisi puhua viikkorahojen viemisestä. Otetaan vaikka 38% viikkorahoista jotta saadaan oikaistua kakaran hampaat. Tämä ei enää kuulosta niin vetoavasti varastamiselta.

Olennaista on myös, mitä käteen jäävillä omilla rahoilla saa: jos verottaja-isi vie vähemmän, muuttuuko eläminen toisaalta kalliimmaksi kun joutuu hankkimaan ennen ilmaisia palveluita vapailta markkinoilta?

Toki verorahoja voi käyttää hyvin tai huonosti. Amerikkalainen isä ostaa 38 prosentilla aseita kodin suojelemiseksi, suomalainen ostaa miljoonia maksavan ohjelmiston kodin tietsikkaan. Näistä asioista kannattaa totta kai puhua, ja verotuksen parhaiten toimivasta tasosta. Mutta älkää tyytykö kauhistelemaan sitä kuinka monta prosenttia meiltä ”viedään”. Se kuulostaa kuulijan aliarvioivalta yksinkertaistavalta propagandalta. Tuosta jäätelövertauksesta tulee sitäpaitsi mieleen toinen, sekin amerikkalainen:

”Anarchists want to kill mom and dad so they can have more ice cream”