Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Vanhojen mainosten tylyä kertomaa

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 12.10.2011 12:36

Menneiden vuosikymmenten aikakaus- ja sanomalehtien lukeminen on aina kiinnostavaa puuhaa. Minään nostalgisointina sitä ei voi pitää, päinvastoin: harhakuvitelmat vanhoista hyvistä ajoista karisevat. Tajuaa, kuinka tarpeeseen esimerkiksi rauhanliike ja naisasialiike syntyivät.

Tässä lentokonemainos 1950-luvun lopun Aviation Weekly-lehdestä.

Alkaa tajuta, miksi eräät vanhat elokuvat kuten Kubrickin Tohtori Outolempi ja Lumetin Fail-Safe olivat niin tehokkaita. Tuolloin tosissaan pelättiin.

Näin mainostettiin Asa-radioita vuonna 1967.

Sanomalehtien tai vaikka Mitä Missä Milloin-vuosikirjojen lukeminen on erittäin suositeltavaa niille, jotka kuvittelevat että aikamme olisi jotenkin ennennäkemättömän epäoikeudenmukainen tai rauhaton.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Itse teen töitä tietotekniikan parissa. Tämä ilmiö on sielläkin hyvin tuttu. Paras järjestelmä oli se mistä juuri luovuttiin. Kukaan ei kuitenkaan vaivaudu pohtimaan miksi muutos tehtiin. Harmi ettei tähän voi skannata reikäkorttia kommentiksi.

Niinpä, nykyään monia saavutuksia pidetään itsestään selvyyksinä. Lisäksi ajatellaan, että ”asiat tehdään nykyään niin monimutkaisiksi”. (Ennen oli miehet miehiä ja naiset kodinkoneita jne.) Näin naisena haluaisin kuitenkin todeta, miten kertakaikkisen loistavaa on, etteivät tällaiset mainokset enää ole arkipäivää:

http://www.fashionrat.com/images/vintage-pants-trouser-ad-from-the-70s-creepy-and-s1.jpg

Ja jotta tämä olisi vielä vähän karmivampi, mainoksen tekstissä lukee:
”Though she was a tiger lady, our hero didn’t have to fire a shot to floor her. After one look at his Mr. Leggs slacks, she was ready to have him walk all over her. That noble styling sure soothes the savage heart! If you’d like your own doll-to-doll carpeting, hunt up a pair of these he-man Mr. Leggs slacks.”

Suomen vaimo on tanskassa kone. Siis kun suomalainen puhuu tanskalaiselle kotitalouskoneesta, niin tanskalaiselle syntyy mielleyhtymä kotivaimoon. (Rikkaalla miehellä on tietenkin kotitalouskoneen lisäksi muitakin koneita.)

Suomesta on tullut sukupuolitasa-arvon mallimaa ja ehkä vähän ylikin. Muu maailma laahaa perässä, joten niistä voi vieläkin löytää kiinnostavia tai joidenkin mielestä ’raivostuttavia’ mainoksia. Suomipoika on jo kotona kuohittu sen verran kiltiksi, että kiltti olisikin paikallaan. Sen takia suomitytöt seikkailevat silloin tällöin etelänhedelmien parissa. Suomesta on munat ulkoistettu ulkomaille, ja jos täällä joku ei ole tarpeeksi tasa-arvoinen ja munaton, niin hän saa häirikön maineen. Sen näkee esimerkiksi pääsiäisenä: On poikkeavaa maalata kovakuorisia munia vesiväreillä. Sen sijaan ulkomaalaisten suklaamunien kauppa käy kiivaasti.

Suomessa on kyr*iintyminen kiellettyä, mutta vit*uuntuminen täysin sallittua ja jopa suotavaa. Se on sitä tasa-arvoa.

En tiedä onko tämä aika sitten kovin oikeudenmukaisempaa, mutta ainakin se lehtien sivuilta tarkasteltuna on jollain lailla paljon vakavampaa kuin aikoinaan. Enää ei sallita ollenkaan niin paljoa hurttia huumoria kuin aikoinaan näköjään on sallittu. Tästä tietty voikin vetää joitain johtopäätöksiä huumorin syvemmästä olemuksesta.

Aina ei muututa vakavammiksi: vitsin tulkinta voi muuttua ajan myötä, vaikka muoto olisikin sama. Esim. nuo mainokset radiolle ja housuille toimivat nykyään sovinistiparodiana. Ihan hyviä vitsejä vieläkin, vaikka nauretaan eri asialle. Gloster-hävittäjämainos ei puolestaan aikanaan ollut vitsi, mutta nykyään sille on varaa vaikka nauraakin, kun asiat ovat paremmin.

Kyllä sitä huumoria sallitaan kuulkaa ihan eri tavalla nykyään. Katsokaa vaikka Hesarin sarjakuvasivua. Jotkut jutut on semmoisia, että olisi vielä 20 vuotta sitten pyörrytty ja kirjoitettu lehtiin. Tai jotain YleLeaksia, ei olisi varmasti mennyt moinen poliitikoille irvailu mennyt läpi YYA-suomessa. Kasvoin lapsuuteni tuossa 70- ja 80-lukujen suomessa ja toimin nykyään paljon nuorten parissa, kyllä heillä on paljon antoisampaa kuin minulla oli.

Mainoksiset heijastavat aikaansa. Nykyään naisia ei loukata, koska se olisi kaupallinen itsemurha. Naiset päättävät nykyään paljon rahankäytöstä (niin perheissä kuin yritysmaailmassakin). Eikä asiakaalle kannata v****illa.

Rauhanliike, tuo Brezhnevin yritteliäs käsikassara. Onko Jarla nyt aivan varma että neuvostoliiton tukema ja organisoima liike oli varmasti länsieurooppalaisten parhaaksi? Kylmä sota päättyi kuitenkin kun neuvostoliitto hajosi ja puna-armeija vetäytyi itäeuroopasta. Ei sen takia että demokraattisten länsieuroopan maiden armeijoita olisi heikennetty olennaisesti rauhanliikkeen tahdon mukaisesti.

Näitä luetaan juuri nyt