Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Vaihtoehtomedia vaarassa hukkua, itsetyytyväisyyteensä

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 22.12.2011 09:30

Skepsis ry antoi tänä vuonna Huuhaa-palkinnon Magneettimedia-lehdelle. Hyvään kohteeseen meni. Julkinen kritiikki voisi parhaimmillaan johtaa tällaiset vaihtoehtomediat terveeseen itsetutkiskeluun. Mutta pelkään että ei.

Vaihtoehtomediat eivät ole mikään vähäpätöinen vitsi. Magneettimedia-lehden levikki on 330 000 taloutta, oululaisille ja lahtelaisille se on erittäin tuttu. Nettilehtinä ilmestyy monia samanlaisia, kuten Verkkomedia ja Vaihtoehtouutiset, unohtamatta lukemattomia blogeja.

Vaihtoehtomedia puhuttelee USA:n politiikkaan ja globaaliin kapitalismiin kriittisesti suhtautuvia. Tähän liittyy kritiikki valtamediaa kohtaan, suosikki-inhokkina tuntuu olevan Erkko-imperiumin lippulaiva, Helsingin Sanomat.

Älkää nyt ymmärtäkö väärin: vahvimpien, kuten USA ja HS, näkyvä kritisointi on hyvä asia. Mutta vaihtoehtomedian nykytila on mielestäni onneton, ja pelkään että se on katoamassa itsetyytyväisyyteensä ja muuttumassa vitsiksi.

Valta- ja vaihtoehtomedian suhde on vähän samanlainen kuin virallisella tieteellä ja vaihtoehtotieteellä. Valtavirta ilmoittaa pyrkivänsä objektiivisuuteen, mutta lipsahduksia siitä on nähtävissä varmaan päivittäin. Tieteentekijä jossain miellyttää rahoittajiaan, lehden toimituksen kytkökset vaikuttavat sisältöön.

Jostain ihmeen syystä, sen sijaan että pyrittäisiin lisäämään objektiivisuutta, ”vaihtoehto” tuntuu olevan kehittää rinnakkainen systeemi, jossa vähäinenkin objektiivisuus heitetään ikkunasta ulos. Objektiivisuuden ja luotettavuuden ongelmien kanssa jää painimaan perinteinen valtavirta.

Näyttäisi nimittäin siltä, että jos valtamedian objektiivisuutta arvostellaan, siitä seuraa edes jonkinlainen enemmän tai vähemmän näennäinen itsetutkiskelu. Epäilisin, että yksittäinen HS:n toimittaja saattaa miettiä näitä asioita aika paljonkin punaviininsä äärellä.

Sen sijaan vaihtoehtomedia tuntuu lähtevän siitä, että kaikenlainen kritiikki on yritys vaientaa, kampittaa sen arvokasta missiota. Kritiikin taustalla ei nähdä omia virheitä, vaan vallanpitäjien juonia. Tältä heidän julkiset reaktionsa ainakin näyttävät. Oletteko muuten nähneet vaihtoehtomediassa paljonkin uutisten oikaisuja?

Tämä on erittäin vahingollinen ajattelutapa, lähde- ja itsekritiikin puutteessa vaihtoehtojournalistit ovat kaikean miellyttävältä näyttävän pseudotiedon vietävissä.

Lopputuloksena on julkaisuja, joissa hyvät ja asialliset artikkelit hukkuvat roskan sekaan. Toimittajien mediakriittisyys on täysin vääristynyttä: se kohdistuu yhteen suuntaan, oikeansuuntaiset väitteet niellään välillä hyvinkin naiivisti.

Tässä Pohjois-Korean propagandakoneisto vie Kansan Äänen toimittajia kuin porsaita narussa.

Magneettimedia uskoo, että lentokoneiden taakse tietyissä korkeuksissa syntyvät tiivistymisvanat ovatkin salajuoni sään muuttamiseksi.

Verkkomedia taas pitää uskottavana ajatusta, jonka mukaan tappajaviruksia kehitellään, jotta valtaeliitti voisi massamurhata meidät ja hallita jäljellejääneitä ”paljon tehokkaammin”.

Antti Heikkilä ei tunnetusti tullut tsekanneeksi, että kuva säteilytetyistä kasveista oli huijausta.

Toisaalta valtamedia, kuten paljon haukuttu Helsingin Sanomat, on paljon kriittisempi ja moniäänisempi kuin halutaan uskoa. Kukapa julkaisikaan pääkirjoitussivullaan tekstin siitä, kuinka syöpä yleistyy ydinvoimaloiden läheisyydessä?

Siis: kannatan ajatusta vaihtoehtoisesta mediasta, mutta se on mielestäni vaarallisen syvällä itsetyytyväisyydessä, johon sillä ei ole aihetta yhtään enempää kuin valtamedialla jolle se naureskelee.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Skepsis on ollut tehoton toimissaan. Sen kerhon ääni ei tule yleiseen tietoon. Vastassa ovat suuret rahat ja laajat joukot työllistävää miljardien yritystoimintaa. Koululaitos ei tue uskomusten mukaisten liiketoimien vastaista ajattelua, vaan poliittisia ja kirkollisia yms. uskontoja syötetään sotkemaan ajattelun kehitystä. Vaarana on aina kuitenkin entistä pahempien uskontojen tulo entisten sijaan tai lisäksi. Suo siellä vetelä täällä.

@Durak

Mikä tahansa yhdistys jonka toiminta lähtee siinä toimivien ihmisten vapaaehtoisesta osallistumisesta on vain niin tehokasta kuin ihmiset ehtivät, viitsivät ja jaksavat siitä tehdä. Enemmänkin Skepsiksellä voisi olla toki toimintaa, toki, mutta se ei onnistu sillä että siitä vain naristaan tekemättä itse asialle mitään, vaan lähtemällä itse mukaan sen toimintaan.

Siitä kyllä olen samaa mieltä, että parantuneita viestintämahdollisuuksia käyttävät monet huuhaata levittävät bisnkeksen toivossa huomattavasti enemmän ja vireämmin kuin Skepsis, jonka tavoite on vain levittää valistusta ja kriittisen ajattelun taitoa ihmisten keskuuteen.

Tässä on se sama ilmiö, jonka jo vanhan sanonnan ”Yksi hullu kerkiää kysyä enemmän kuin sata viisasta vastaa” oivaltamalla ymmärtää.

On huomattavasti huuhareiden esittää väitteitä ja nostaa vanhoja uudestaan esille kuin keritä niitä kumota asiallisilla vastaväitteillä. Tämä on nähty skepsiksen keskustufoorumilla, samat aiheet kiertävät aika ajoin ja pienehköä porukkaa lukuunottamatta jotka jaksavat vuodesta toiseen välillä ystävällisesti ja välillä vähemmän ystävällisesti selittää asiota sinne eksyville huuhareille ja sellaiseen uskomaan taipuville.

Keskustelu on välillä aika railakasta, välillä taas melkoista jänkäämistä, mutta parhaitenhan sen itse näette kun käytte katsomassa. ( Kannattaa lukea säännöt ennen kuin kirjoittaa itse.)

http://keskustelu.skepsis.fi/

Minulla ei ole enää riitänyt aikaa ja intoa sinne kirjoitella, ongelmana on se että keskustelut vievät paljon aikaa ja vaivaa jos siihen ryhtyy niin että myös perustelee näkemyksensä ja sen miksi joku väittämä on väärä tai virheellinen. Niin ja välillä myös palaute on ollut verran asiatonta että se ei motivoi jatkamaan.

Foorumi ei ole sitten yhtä kuin Skepsis, eikä siellä kirjoittavat ole suinkaan kaikki skeptikkoja.Foorumi on vain avon keskustelualue jossa _myös_ skeptikot keskustelevat ja jossa voi myös esittää heille kysymyksiä. Itse yhdistyksen toiminnasta ja laajuudesta parhaiten saa selvää kun suuntaa yhdistyksen kotisivulle, klikkaa sieltä Skepsis RY kuvalinkkia ylhäältä, jos ei jaksa osoitetta muuten kirjoittaa.

Se on kuitenkin selvää, että ilman Skepsistä tilanne suomessa olisi huomattavasti heikompi huuhaan levittämisen osalta kuin etät edes sen verran saadaan tehtyä kun nyt tehdään.

Disclaimer: minulla ei ole suoranaista tekemistä yhdistyksen kanssa, mutta tunnen sen toimintaa toki.

”Kuten tavallista, mikronkin suhteen löytyy professoreja, jotka pitävät humpuukina kaikkea mikroihin kohdistuvaa kritiikkiä. Olematta ydinfyysikko jokainen voi testata itse kotona, onko mikrosta jotain haittoja.”

Näin Antti kirijootttaa……….ei millään pahalla.

Tämä ”vaihtoehtomedia” näyttä ihannoivan sellaisia yhteiskuntia jossa juuri vaihtoehtoja ei ole. Iranin, Kiinan ja Kuuban viralliset propa… siis tietotoimistot kelpuutetaan lähteiksi ilman mitään kritiikkiä. Venäjältä kelpaa Kremlin talutusnuorassa olevat lähteet.

”Kapitalismikritiikki” istuu tähän aika huonosti, koska juuri Venäjällä ja Kiinassa kapitalismin huonot puolet näkyvät paljon räikeämmin kuin yhdessäkään länsimaassa.

Loppukevennys :)

http://www.magneettimedia.com/?p=6610

”On ehdotettu, että ilmakehään yritetään rakentaa “valkokangasta”, jonka avulla on tarkoitus lavastaa ufojen maahanhyökkäys. Ufojen hyökkäys valmistelisi tietä Maailmanhallituksen tulolle. YK onkin nimittänyt itselleen edustajan keskustelemaan ufojen kanssa siltä varalta että alienit ilmaantuvat.”

Vaihtoehtomediat tietysti lentävät aikalailla omissa sfääreissään, mutta kyllä ihan uskomatonta tuubaa löytyy sieltä valtamediastakin. Harjoitustehtäväksi jätetään selvittää mitä yhteistä näillä kahdella tutkimuksella on, sen lisäksi että HS on julkaissut kummastakin täysin kritiikittömän uutisen:

http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkimus+Korvavalo+tehokas+kaamosmasennuksen+hoidossa/a1305548938798

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Peruna+laskee+verenpainetta+ylipainoisilla/1135269102564

Vinkkejä voi onkia uutisten kommenteista :)

Kollega on näköjään hyvä myös kirjoittamaan. Loistavaa.
Itse näen tämän itsekritiikittömän kriittisyyden olevan eräänlainen luonnevika, jonka edustajat kunakin aikana etsivät elämälleen tarkoituksen olemalla profeettana. Tunsin aikoinaan joitakin sellaisia opiskelijoita, jotka ryhtyivät maolaisiksi – luullakseni siksi, ettei taistolaisliikkeessä päässyt enää etenemään, kun siellä oli väkeä liian paljon.
Yli sata vuotta sitten fundamentalismiin taipuvaiset antautuivat kieliriitaan, sitten politiikan äärisuuntiin oikealla tai vasemmalla. Sota ja sen jälkeinen rankka jälleenrakennus imivät tehot, mutta sen jälkeen tulivat vasemmistoaktivismi, ympäristöaktivismi ja nyt höyrypäitä kutsuukin jo islam, tuo maailman naisten vapahtaja.
Ja sitten lopuksi: Mitkä olivat nuoren, suomalaisen muslimikäännynnäisen viimeiset sanat Istambulin Sinisessä moskeijassa?
”Vau! Onpa sikasiisti moskeija!”

Itse ainakin nautin valtamedioiden tuotannosta melko huolettomalla, joskin mediakriittisellä mielellä, kun sitä vastaan hyökätään molemmilta (kaikilta?) ajattelun äärilaidoilta. Esimerkiksi Hesari on milloin kapitalisti-fasisti-imperialistisen pääoman teidotuskanava, milloin puolestaan punavihreiden kommunisti-feministien-puunhalaajien salajuoni. Jos tämä marmatus yllättäen joltain suunnalta lakkaa, on aika huolestua.

On näitä valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä mukava lukea ihan pitääkseen maailmankatsomuksensa avarana. Nämä tähän postaukseen linkatut jutut ovat tosin aikamoisia… o.O

Tuota Pohjois-Korea -juttua lukiessa tuli väistämättä mieleen vanhat maantiedon kirjat, joissa oli isot hienot värikuvat itänaapurin mittaamattomista viljapelloista joilla suuret, kiiltävän puhtaat koneet keräsivät siilot pullolleen viljaa. Lännestä olikin sitten pieniä mustavalkokuvia ja tekstissä muistettiin mainita suurkaupunkien savusumut ja roturistiriidat. Opettajan mukaan Länsi-Saksassa olivat puhelinpylväätkin betonista koska happosateet olivat tuhonneet metsät.

Itse pidän esimerkiksi Verkkomedian uutisia rikkautena ja vaihtoehtona STT/REUTERS/HS/YLE linjalle. Loistavaa vastapainoa yksinapaiselle uutisvirralle, joka käsittelee asioita poikkeuksetta vain lännen näkökulmasta.

1.7.2011 kuvattu video Vihreältä aukiolta.
http://vimeo.com/25897585

tsekkin olen todella hämmentynyt näistä videoista:
Näissä on ns. silmiinpistävä ero. Kumpikohan on oikeasti kuvattu Tripolissa? Voisiko toinen olla kuvattu Qatarissa. Ehkä häntä heiluttaa sittenkin koiraa.

En usko, että kukaan on niin naiivi, että disinformaatiota ja propagandaa ei tulisi meille median välityksellä. Libyan ja lähi-idän tilanteessa motiivina on öljy. Demokratian vieminen on sekundaariseikka. Ja jos se viedään pommittamalla, niin se on tuomittava.

Skepsis on aika tylsä keskustelukanava. Samat huuhaan vastustamiset pyörivät vuosikaupalla. Itsestään selvät asiat houkuttele keskustelemaan. Huuhaata ei voi vastustaa tietoa jakamalla kovinkaan tehokkaasti. Uskomukset ovat monilla langoilla sidottuja mm. talouteen, politiikkaan ja ihmisten arvomaailmaan. Lisäksi huuhaan vastustajilla puuttuu perimmäistä arvovaltaa, koska ovelimpia uskomuksia ei voi tieteellisillä perusteluilla kumota.

Kyllä huuhaan sinnikkäällä vastustamisella paikkansa on. Tosiaan on kyse vapaaehtoisesta toiminnasta.

Erityisesti skeptiset kommentit tuntuvat kiusaavan niitä, joilla on huuhaan levittämiseen ilmeisiä taloudellisia intressejä, kuten esimerkiksi Magneettimedian astrologi.

Skepsis vannoo tieteen nimiin, mutta eikö monesti ole kyse kritiikistä, jota jokainen pystyy oivaltamaan kun vähän vaivaa älynnystyröitään, ilman akateemisia tutkintoja? Tähän nähden on väitteet lääketeollisuuden ja muun kaupallisen suurliiketoiminnan manipuloimista skeptikoista tuntuvat aika älyttömiltä.

Pertti Jarla, et anna esimerkkejä reaktioista, jotka mielestäsi näyttävät siltä, että vaihtoehtomedia (Magneettimedia, Verkkomedia, jotkut muut?) suhtautuu kaikkeen kritiikkiin vaientamisyrityksenä, joten ajatuksesi perusteita on tältä osin vaikea punnita.

En ole kovin tarkasti vaihtoehtomediaa ja sen kritiikkiä seurannut, mutta minulle ei ole tällaista vaikutelmaa tullut. Tämä blogikirjoitus käsittelee Skepsis ry:n palkintoa, jonka Skepsis ry kertoo olevan keskustelun herättämistä varten, mutta joka käytännössä enemmän on monien mielestä ilkkumista tai pilkkaamista. Voi olla, että tällä on osansa siihen, millaisena näkemäsi reaktiot tulkitset.

Skepsis ry:llä on mielestäni oikein hyvin kirjattuja ja julkilausuttuja tavoitteita, ja minusta on ihan paikallaan että sentyyppiset mielipide- ja katsomusjärjestöt esim. saavat mielipidelehtitukea lehdilleen. Onnistuessaan – kuten esimerkiksi julkisuudessa nyt olleessa järjestön ja Humanistiliiton vaalikoneen tapauksessa – toiminta herättää keskustelua ja toimii myönteisesti ja yhteiskuntaa palvelevasti, ja antaa eväitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Vaalikoneen toteuttamisen kaltainen Skepsiksen toiminta on tietoa lisäävää ja rakentavaa, joka auttaa ihmisiä arvioimaan yhdistyksen alaan liittyvää politiikkaa ja antaa eväitä keskustelulle.

Ainakin viime aikoina järjestön toiminnassa on ollut myös aktiviteettia, joka on varsin kaukana tiedon lisäämisestä ja rakentavasta, ja enemmänkin mustamaalauksen ja kiusanteon alaa:

* Vuoden 2011 huuhaa-palkintoa käsittelevässä Skeptikko -lehden artikkelissa kerrottiin palkinnon perusteisiin nähden täysin irrallisesti nimeltä mainiten yksityishenkilön vuosina 2005 ja 2009 tekemistä liikennerikoksista.

* Yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Laine, varapuheenjohtaja Otto Mäkelä ja hallituksen jäsen Denis Galkin ovat olleet mukana nappaamassa osittain Skepsiksen kanssa samoissa asioissa toimivaksi tarkoitetun yhdistyksen suunnitellun nimen ja rekisteröineet sen yhdistykselle, jota ovat olleet perustamassa. Koska Skepsiksen luottamushenkilöt olivat rekisteröineet heidän suunnittelemansa nimen, ei Kopernikus -seura ry -nimellä järjestäytymistä valmistellut yhdistys nähtävästi saanut nimenmuutostaan läpi yhdistysrekisteriin. Kopernikus -seura -nimellä toimintaa valmistelleet olivat kertoneet suuunnitelmistaan Skepsis ry:n keskustelupalstalla.

Skepsis ry käyttää myös tieteelle osoitettuja julkisin verovaroin kustannettuja resursseja Tieteellisten seurain valtuuskunnan kautta. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä vaikkapa toimittajien tarttuvan kysymykseen, miten tiedeyhteisössä suhtaudutaan yllämainituista esimerkeistä ilmenevään, tieteelliseksi itseään luonnehtivan järjestön toimintaan. Toki Pertti Jarla Skepsiksen tempauksissa mukana olleena on myös tervetullut kommentoimaan noita Skepsiksen luottamushenkilöiden ja lehden toimintatapoja.

Vielä yksi linkki – toisinaan Skepsiksen toiminnassa näyttää olevan enemmän taustalla vakaumus kuin tiede myös tieteen alaan kuuluvissa asioissa – tästä olen kirjoittanut aiemmin tekstissä ”Skepsis ry – tieteellinen yhdistys?”, http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/skepsis_kommentit_20101130_html

Tuli vastaan hiukan yllättävä näkemys Magneettimedian ja valtamedian voimakkaasta kilpailuasetelmasta:

”… Magneettimedia muodostaa erityisen vaaratekijän mainoseuroja kahmimaan tottuneelle valtamedialle, jolta sen edustama mainospotti on pois. Mediataistossa Magneettimedia edustaa sodanjulistusta.

Skepsis ry asettuu näin yksiselitteisesti tukemaan valtamedian pyrkimyksiä, ja saanee siitä osakseen sekä selälletaputtelua että runsaasti myönteistä huomiota valtamedian taholta.”

Ehkä voisi ajatella, että aktiivisten skeptikoiden (Pertti Jarla, Marko Hamilo, Tiina Raevaara) esilläolo esim. täällä Suomen Kuvalehden palveluissa olisi tällaista symbioosi -väitettä tukeva asia?

Lainaus on Tauno O Mehtälältä, lähde: http://timo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90603-skepsis-ryn-vuoden-2011-huuhaa-palkinto-myonnetty#comment-1263967

Hieno kirjoitus! Mitä noihin vaihtoehtomedioihin tulee, suurin osa niistä on täyttä huuhaata. Olen mielestäni löytänyt vain kaksi hyvää voittoatavoittelematonta uutislähdettä: Democracy Now ja The Real News. Etenkin Amy Goodmanin luotsaama Democracy Now kanava on erittäin asiallinen ja ei sorru salaliittoetorioihin. Vieraina ovat olleet mm. journalistit John Pilger, Robert Fisk, Greg Palast ja lukuisia poliitikkoja, akateemikkoja ja ihmisoikeusaktivisteja.

Näitä luetaan juuri nyt