Väärää opetusta saksalaisten häivehävittäjästä

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Terveydestä, Jumalasta ja politiikasta todella tärkeisiin aiheisiin. Toista maailmansotaa käsittelevissä dokumenteissahan on tapana korostaa kulloinkin käsiteltävän asian valtavaa tärkeyttä koko sodan kannalta. Milloin sen ratkaisi tutka, milloin korkeaoktaaninen lentokonepolttoaine. Männäiltana TV1 esitti dokumentin saksalaisten äärimmäisen hienosta lentävä siipi-tyyppisestä Horten 229-hävittäjästä.

Arvattavasti päädyttiin toteamaan, että jos natsit olisivat saaneet käyttöönsä 1945 tämän verrattoman nopean, pienen tutkajäljen jättävän ufomaisen vempeleen, sodan lopputulos olisi voinut hyvinkin muuttua. Kuten eräs koneenrakentaja sanoi, jos sota olisi venynyt pidemmäksi ”puhuisimme kaikki nyt saksaa”.

Epäilen!

Horten 229-koneen ollessa vielä prototyyppivaiheessa saksalaisilla oli jo rakennettuna suihkukäyttöisiä Messerschmitt Me 262-hävittäjiä ja Arado Ar 234-pommittajia, jotka olivat ihan kyllin ylivoimaisia liittoutuneiden aggressiokoneita vastaan. Mutta niistäpä suurin osa seisoi tyhjän panttina suojissa, hevosten hinattavina kun ei ollut polttoainetta. Tuskin siinä muutaman muun hienon uuden bensasyöpön tuottaminen olisi mitään auttanut saati ratkaissut.

Parempi ratkaisu olisi ollut unohtaa suihkukoneet ja keskittyä tuottamaan hyväksi havaittuja, taloudellisempia potkurikoneita kuten Focke-Wulf Fw 190. Sittenkin olisi ollut Hitlerillä melkoinen työ kääntää idästä ja lännestä vyöryvät vihollisvirrat, elleivät natsiufot olisi pudottaneet polttoainetta.

Häpeä, televisio.