Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Uhatut–herkkänahkainen väestönosa

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 3.10.2011 14:52

Iltalehden nettifoorumilla keskustellaan, miksi Hesarin Fingerpori pilkkaa perussuomalaisia?” Kyse on tuoreesta stripistä, jossa ensin luetaan lehdestä otsikko ”Perussuomalaisia uhkaillaan työpaikoilla”. Seuraavassa kuvassa ilmeisen työtöntä miestä uhkaillaan työpaikan hankkimisella, jolleivat ”tuollaiset puheet” lopu.

Kuvasin siis perussuomalaisen työttömänä. Vitsi ei olisi muuten toiminut, ja onhan heillä vankka kannatus siinäkin väestöryhmässä. Olen kyllä itsekin tavannut oikein hyvinpalkattuja puolueen kannattajia. Mitä perussuomalaista uhkaileviin ravintoloitsija- ja poliisihahmoihin tulee, en mielestäni kuvannut näitä juurikaan positiivisemmassa valossa.

Onhan näitä nettikeskusteluja, mutta kiinnostaa kysyä, miksi juuri tästä aiheesta? Kyse on yhdestä stripistä. Fingerporissahan on aiemmin kuvattu humoristiseen sävyyn ainakin seuraavia:

Punavihreät, vihreät, kristityt, muslimit, juutalaiset, miesasiamiehet, arkkitehdit, lääkärit, tieteentekijät, vaihtoehtohoitajat, autokauppiaat, natsit, anarkistit, kepulaiset, kuvataiteilijat, kirjailijat, sodissamme taistelleet miehet, lotat, ruotsalaiset.

Edellämainituista muutama yksittäinen kristitty on valittanut, enimmäkseen palaute siltä suunnalta on ollut positiivista. Voi olla, että joku juutalainen lukija suuttui joskus, se jäi minulle epäselväksi. Yksi arkkitehti pahastui jossain määrin. En ole varma, onko tällaista keskusteluketjua aiemmin syntynyt.

Väittäisin reaktion johtuvan siitä, että toisin kuin vaikka vihreät, perussuomalaiset tuntevat olonsa jossain määrin uhatuksi. En usko että heillä on aidosti syytä olla huolissaan, mutta on se silti ymmärrettävää. On aika yleistä ja sallittua naureskella heille. Stripin uutisotsikkokin oli tosielämästä. Uhattuna olemisen tunnetta ei vähennä kutsua heitä herkkänahkaisiksi neideiksi, päinvastoin.

Eiköhän tuo liene aika syvältä kumpuavaa laumakäyttäytymistä; jos kokee tulevansa kollektiivisesti tönityksi, ei hyvää ole luvassa. On helppo kuvitella kehityksen johtavan vakavampiin vainoihin. Uhatuksi itsensä tunteva ryhmä tuntuisi reagoivan fiktioon vähän eri tavalla kuin muut:

-Jos ryhmä näkee edustajiaan kuvattuna humoristisessa yhteydessä, se nähdään pahantahtoisena pilkkaamisena. Kristitty, jonka mielestä hänen uskonsa on uhattuna, näkee sarjakuvassa leppoisasti käyttäytyvän papin rienauksena.

-Fiktiossa kuvattu ryhmän jäsen nähdään yksi yhteen kuvauksena siitä, millaisia kaikki ryhmän jäsenet ovat. Eihän keskiverto yritysjohtaja kuvittele, että Dilbert-sarjakuvan pomo on kuva kaikista esimiehistä. Perussuomalainen kuitenkin ihmettelee, miksi olen kuvannut persun työttömänä kun heillä sentään on kannattajia monissa väestönosissa.

Yleistäminen, ihmisryhmän näkeminen täysin tasalaatuisena ja yksimielisenä massana, on tietysti osa ryhmään kohdistuvaa alistamista. Mielestään uhattuun ryhmään kuuluva näyttääkin olettavan, että häntä yleistetään.

Toivoisin niiden perussuomalaisten, jotka viime aikoina ovat mielestään kokeneet syrjintää, miettivän näitä asioita ennenkuin seuraavan kerran ihmettelevät kuinka muslimit voivat olla niin herkkänahkaisia kiukuttelijoita.

(Mitä työttömiin tulee, uskoisin heitä olevan kaikenlaisia yrityskauppojen vuoksi irtisanotuista ahkerista työmyyristä sellaisiin työnpakoilijoihin jollainen itse olin 1990-luvun alussa.)

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Mitä Pertti Jarla tavoitteli julkaistessaan stripin ”Perussuomalaisia uhkaillaan työpaikoilla” – syvää hiljaisuutta, vai että joku – vissiin etsimällä etsitty – sai aiheen kirjoittaa mitäänsanomattoman tyhjästi todeten sen loukkaavan perussuomalaisia?

Minä en olisi kiinnittänyt siihen huomiota, kuin oikolukien alusta ja siirtyen seuraavaan – samanlaista puuroa ja ’kestämisiä omaisille’ on palstat tulvillaan.

Pertti Jarla oli kiinnostunut?

Minä äänestän perussuomalaisten ehdokasta vaaleissa. Siihen on syynä se ylimielisyys jota ns. tavallisia suomalaisia kohtaan osoitetaan tässä maassa.

Tässä perusteluita: http://ryyti.blogspot.com/

@Geosofi: tulee varmaan kylmä talvi kun jo nyt olet pihalla kuin lumiukko ;-)
Jarla Kari Suomalaisen työn jatkaja – hahahahahahahahahahahahahaha….

Taiteilija Jarlaan siis ihmetyttää ihmisten herkkänahkaisuus ?

Minuakin ihmetyttää taiteilija Jarlan oma herkkänahkaisuus, joka johti taannoin klassisen ”juutalais-saippuaa” vitsin itsesensuuriin.

No, oli miten oli, jatkossa odottelenkin sitten hauskaa strippiä, jossa esim. lasketaan leikkiä, että kaikki tummaihoiset ihmiset ovat laiskoja tai jopa tyhmiä. Taitaa vain jäädä jostain syystä tulematta.

Oivallinen strippi.
Eihän kukaan voi ottaa tosissaan perussuomalaisia. Yhden illan juttu – eli seuraavissa vaaleissa, hei hei…

Markku Lahtinen

Persuista on julkisesti äänessä enimmäkseen joukko äärimmäisen herkkähipiäisiä mielensäpahoittajia, jotka eivät esiinny yksilöinä vaan jonkinlaisina loukattuina kyllä kansa tietää -hylkiöinä, milloin kenenkin, mutta hyvin tyypillisesti ylimieliseksi kuvitellun kaupunkilaisen (viherpiipertäjävasurikukkahattutätirkpkokkarin), pilkkaamina isänmaallisina ja suoraselkäsinä, moraalisesti ryhdikkäinä ja oikeamielisinä kansalaisina.

Muut näkevät tässä vain kateutta ja katkeruutta, eikä ole juuri mitään ihmisryhmää (ja nimenomaan ryhmää), jota kohtaan tällainen äänekäs persu ei näitä tunteita tuntisi. Tämä kuva säilyy ainakin niin kauan aikaa kunnes alamme nähdä perussuomalaista politiikan tekemistä pelkän puhumisen, marisemisen ja maalaismaisen hakkaroinnin sijaan, siis sitä, että porukasta jotkut alkavat osoittaa poliittisen realismin tajua ja ryhtyvät ajamaan sellaisia asioita että niitä voidaan toteuttaa ja joista voidaan sopia muidenkin puolueiden kanssa, alkavat siis toimimaan jonkin puolesta ja toteuttamaan mahdollisen taidetta sen sijaan että ovat vain kaikkea vastaan. Jarlan stripin mukaisesti: menevät töihin.

Ennen sitä, julkisuudessa ärhentelevien persujen omahyväiselle fundamentalismille saa ja sille pitää nauraa, oikaiskoot itse tai ne perussuomalaisia äänestäneet, jotka itseään eivät tästä kuvasta tunnista, syntyneen väärinkäsityksen ja stereotypian.

Hupaisaa on tosiaan seurata persujen nokkiintumista.

Mutta lohdutukseksi PJ voisi piirtää vaikka stripin, jossa
musta homeopaattinen luomupersunatsitiedemies hämmästelee mitä löytyykään Kreikan vakuusmatolaatikosta.

Eiköhän tuossa sitten loukattaisi kaikkia tasapuolisesti.

Kun tuota viestiketjua alusta muutamjan sivun lukee niin enemmän se kritiikki osuu Hesariin, ei sarjakuvaan. Ja se Hesarin linja ja asenne näkyy kautta lehden.
Fingerpori on satiiria kun taas monet Hesarin pääkirjoitukset voisi tiukasti katsottuna tulkita vihapuheeksi. Joka on kumma, kun kyseinen lehti on siitä niin tohkeissaan. Siis siitä samasta asiasta jota itse harrastaa.

Eli nämä asiat on hyvä erottaa. Enkä tekisi minkään puolueen herkkänahklaisuudesta tulkintoja iltalehden keskustelupalstan takia, joka on sisällöltää yksi törkeimmistä keskustelupaltoista. Ei vain politiikan osalta vaan ihan kauttaaltaan.

Eipä sitä ammattiloukkaantujien mainetta olla pelkästään yhden keskustelupalstan perusteella kerätty. Tätä on kaikkialla ja esimerkiksi Halla-Ahokin on jatkuvasti isoon ääneen itkemässä väärinymmärrystä ja loukkaantumassa kaikesta mahdollisesta, minkä ensin itse aiheuttaa järjettömillä möläytyksillään. Perus perussuomalaisuutta.

Jarla:” Väittäisin reaktion johtuvan siitä, että toisin kuin vaikka vihreät, perussuomalaiset tuntevat olonsa jossain määrin uhatuksi.”

Ehkä siihen on syytä. En muista politiikan lähihistoriasta tuollaista noitavainoa, johon PS, eritoten Halla-aho(laiset), olisi viime aikoina joutunut. Ei edes Väyrynen. Ei siinä mitään pahaa sinänsä, politiikkaa tulee kohdella kovalla kädellä. On kuitenkin selvää, ettei media kohtele kaikkia näkemyksiä ja niiden esittäjiä yhtä kovalla kädellä, toimittajatkin ovat ihmisiä (joilla on agendansa). PS:n edustajilla ei ole samankaltaista asemaa mediassa kuin SDP:llä tai kokkareilla.

Jarlalle on kyllä nähtävästi jäänyt levy hieman soimaan Halla-ahon kohdalle, mutta olen iloinen siitä, että hän alkoi tekstejä lukemaan. Viimeinkin.

Eniten kirjoituksessa jää nakertamaan se, että Jarla lukee Iltalehden keskustelufoorumia. Vielä kun hän tunnustaisi olevansa vakiokirjoittaja Suoli24 -foorumilla, niin avot.

DuPont kirjoitti:

”Jarla: ’Väittäisin reaktion johtuvan siitä, että toisin kuin vaikka vihreät, perussuomalaiset tuntevat olonsa jossain määrin uhatuksi.’

Ehkä siihen on syytä.”

Miksei itse asiassa olekin. Harva muu puolue hellii parissaan samanlaista joukkoa, joka pyrkii HS:n sanoin ”satuttamaan ja loukkaamaan”. Jonkinlainen inhimillisesti ymmärrettävä seuraus tällaisesta lienee on se, että koko ryhmä joutuu suurennuslasin alle.

Uskon lisäksi, että valtaosalla ihmisistä on varsin selkeä käsitys siitä, mitä pidetään hyvänä ja oikeana. Sellaisessa joukossa seisominen, jossa tähän ideaaliin kohdistuu joukon sisältä paljon haasteita, saa kenet tahansa siihen kuuluvan herkistymään puolustuskannalle.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Jotkut+perussuomalaiset+satuttavat+ja+loukkaavat/a1305546446749

Pertti Jarla kirjoitti:

”Niin voihan hän olla vaikka RKP:n kannattaja joka on ottanut asiakseen huolestua perussuomalaisista jotka tilaavat lehteä jotka pilkkaavat heitä.”

Vasemmistoliiton – tai ainakin jonkun kommunistipuolueen , nehän lisääntyvät taas nykyään jakaantumalla.
Kvaakin fingerporiketjussa ( viesti 349740 ) kirjoittaja, aikaisemmin useasti vasemmistolittolaisuuttaan uhonnut nimimerkki , tunnusti kirjoittaneensa tuon iltalehden keskustelun aloitusviestin.

Että noloon falsefäggiin kompastuit.

Ei Perussuomalaisia pelota..kyllä taitaa ne housunpuntit ja hameet tutista ihan muilla puolueilla!

Epäpersunakin joutuu kysymään, koskas vihreiden huumepössyttelyistä, piilo-tarhaiskuista sun muista laittomuuksista ja naurettavuuksista uutisoidaan samalla volyymillä kuin Soinin oppilaiden elosta kivitalokylissä?
– Vastaus tulee heti tässä: ei koskaan, koska median leivissä on plutoonittain samanmielistä jutunrustaajaa, joilla on jo kanonisoitu Ainoa Totuus :-)

Tässäkin ketjussa näkyy tätä marttyyriutta ja ihmettelyä, miksi juuri ”meitä” vainotaan.

Jos persuja ei alunperin olisi kohdeltu kuin mimosaa – vaikka persuilla on toki hienompi hipiä – voi olla, että normaali, tavallinen kohtelu ei tuntuisi niin tavattoman rajulta. Toki jos elää omassa umpiossaan, ja tulee sieltä ulos lähinnä itkemään ja vikisemään, eikä omaa mitään kykyä itsekritiikkiin… No, voihan se olla haastavaa.

Olisi kaunista uskoa, että jossakin vaiheessa persut – tai se äänekäs osa heistä – oppivat jotakin, kuten lapsi oppii aikuistuessaan. Valitettavasti en usko siihen. Siksi porukkaa, joka ei tarjoa muuta kuin infantiilia itkupotkuraivaria yhteiseen pöytään jaettavksi, voi vain vastustaa. Ja torua, kuten kakakaroita torutaan.