Tieteellinen maailmankuva, onko se kylmä ja kova?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Kun länsimaista tieteellistä maailmankuvaa vertaillaan vaihtoehtoisiin – uskonnollisiin ja muuten mystisiin – kuulee usein puhuttavan ”kylmästä” ja ”kovasta” tieteestä. Vaihtoehtoiset maailmankatsomukset antavat ”lohtua” ja ”mielenrauhaa”. Oma käsitykseni on täsmälleen päinvastainen.

Tämä mies uskoo Zeta Reticulista viestivien avaruusolentojen sanomaan. Aivan kohta maapallon navat muljahtavat, mullistukseen liittyy kuolemaa ja hävitystä. Kirjoittaja on ahdistunut, miettii pitäisikö lähimmäisiä varoittaa. Ikävää luettavaa.

Maailmanlopun ennustuksia ja päivämääriä on kerätty ihailtavan ahkerasti tälle sivustolle. Pienille lahkoille ja kulteille on helppo naureskella, mutta oman Raamattumme sanomaa on vaikea luontevasti tulkita yhtään valoisammin: meidän tuntemamme maailma loppuu, Tuomari tulee ennustamattomana ajankohtana. Suurin osa ihmiskunnasta syöstään kadotukseen.

”Lohdullista” ja ”valoisaa” maailmanlopputarinoissa on se, että valittu joukko pelastuu toiseen tai virheettömäksi päivitettyyn maailmaan. Kannattaa kuitenkin miettiä todennäköisyyksiä: suuri enemmistö yleensä tuhoutuu, tai ainakin jää kituuttamaan nykyistä surkeampaan kadotuksen tilaan. Tätä on myös Raamatun tarjoama kuolemattomuus useimmille meistä. Mukavan sielunvaellusmyytin tiede kieltämättä riistää.

Uskonnon potentiaalinen ahdistavuus on kyllä tunnettu myös kirkon piirissä, mm. teologian tohtori Kari Kuula kirjoittaa siitä hyvin.

Tieteellisen maailmankatsomuksen mukaan Maa joutuu laajenevan Auringon keittämäksi noin viiden miljardin vuoden kuluessa. Ihmiskunnalla on niin paljon aikaa seilata muihin aurinkokuntiin, ottaa muitakin luontokappaleita messiin. Avaruuslentojahan on tehty vasta vajaa 60 vuotta. Koko maailmankaikkeuden eliniän ennuste vaihtelee teorian mukaan, mutta on ainakin sata miljardia vuotta.

Tiede varoittaa ilmastonmuutoksista ja resurssikriiseistä, mutta tarjoaa niihinkin ratkaisuja ottamatta kantaa siihen, ketkä yksilöt ovat tuomittuja jäämään henkiin ja ketkä menehtymään. Tutkijat eivät myöskään koskaan ole käsittääkseni kehottaneet haaskaamaan luonnonvaroja ja tuhoamaan eliölajeja. Sotaankaan ei, muuten, ole menty valkotakkisten käskystä.

Monet uskonnot ja kultit myös tekevät hävettäväksi ja rangaistavaksi luonnollisiksi tiedettyjä, harmittomia asioita, kuten jokainen Raamattuakin joskus tunnollisesti seurannut tietää.

Jos lääkäreiltä ja biologeilta kysytään, ei ole mitään syytä miksi naisia tai homopareja pitäisi syrjiä yhteiskunnassa. Tutkimukset esimerkiksi homopareista vanhempina ovat vain vahvistaneet heidän asemaansa. Sortamisen perustelut tulevat pehmeämmiltä maailmankatsomuksilta. Onanoimaan lääkärit suorastaan kehottavat.

Tieteen jatkuvasti tarkentuva maailmankuva näyttäytyy minulle lähes ällöhumaanina ja lohdullisena verrattuna uskontoihin ja zetalaisuuden kaltaisiin kultteihin.

Mutta, maailmankuvan tarjoama tunne ei kerro mitään siitä, onko se totta? Itse pidän tätä tietokonettani aivan riittävänä osoituksena tieteen kyvystä aidosti ymmärtää ympäröivää maailmaa. Vai taivaastako nämä on heitetty, mitä?