Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

The media will take that as a nazi salute

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 14.3.2013 16:58

Suomen Sisua käsittelevä blogitussarjani jatkuu, lupaan keksiä pian jotain uutta.

Jiri Keronen on kirjoittanut Suomen Sisusta ja sen pyrkimyksestä korjailla mainettaan vähemmän nazionalistiseen suuntaan. Suosittelen lukemaan. Hän esittää ajatuksen, joka kannattaa pitää mielessä: jos joku henkilö tai järjestö pyrkii ohjaamaan toimintaansa vähemmän kyseenalaiseen suuntaan, kannattaa kannustaa pikemminkin kuin muistutella vanhoista synneistä.

Ongelmana on kuitenkin tämä: mistä tiedämme, että kyseessä ei ole valheellinen valkopesu? Fasisminvastustajien reaktio Suomen Sisun linjanmuutokseen ei johdu pelkästä psykologisesta ajattelemattomuudesta. Länsimainen äärioikeisto ei nimittäin enää toimi kuten lapsuudessamme, jolloin Siitoin ja kumppanit marssivat hakaristilippu ylpeästi tanassa.

Äärioikeistolle on nykyisin pikemminkin sääntö kuin poikkeus kiistää rasismi ja minkäänlainen natsinostalgia. Esimerkkinä vanha tuttu Ku Klux Klan.

Tässä vanhassa TV Nation-ohjelman pätkässä klaanilaiset yrittävät selitellä veks mm. Hitler-fanikuvaa ja huppupääpatsaita, jotka tekevät Hitlertervehdystä.

”The media will take that as a nazi salute” valittelee klaanilainen, ja kertoo kyseessä olevan vanha roomalainen tervehdys, joka tehdään oikealla kädellä vaikka patsaalla onkin vasen tanassa.

Ei pitäisi ihmetellä, miksi sisulaisten suunnanmuutosta ei niellä pureksimatta, kun tällaista on joutunut seuraamaan jo vuositolkulla. Jos Sisu todella pyrkii muuttamaan linjaansa, tilanne on toki heidän kannaltaan epäreilu ja kiusallinen. Heille luulisi kuitenkin tarjoutuvan tilaisuuksia osoittaa rehellisyytensä: kukaan ei toivoakseni ole kieltämässä heidän toimintaansa saati sitten lähettämässä keskitysleirille.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Eniten kertoo se millaisella raivolla muutaman sadan jäsenen yhdistykseen on käyty kimppuun. Senhän on pakko olla ihan hirmu vaaraallinen ja uhkaava! Mutta miksi, loppujen lopuksi?

Vaikka itse olen vakaumuksellisesti sitä mieltä, että jokaikiselle ihmisolennolle kuuluu yhtäläinen ihmisarvo, en voi olla tiedostamatta sitä, että muukalaisvastainen mielipide on olemassa. Kieltämällä se ei mihinkään häviä, vaan ainoastaan radikalisoituu. On yhteiskuntarauhan kannalta verrattomasti parempi, että se ilmenee lainalaisen järjestötoiminnan muodossa, kuin että se suuntautuisi maanalaiseen terroristitoimintaan.

Niin, mistä tiedämme mitä lähimmäisemme salaa juonii? Tämä varmasti selittää Jarlalle sen miksi antifasisteja kohtaan tunnetaan epäluuloa. Onhan heidän hallustaan löydetty teleskooppipamppuja ja Suomen antifasistisen komitean johtaja Johan Bäckmanin lausunnot ovat varmasti monelle tuttuja.

Jonkinlainen hämärä ääneen lausumaton yhteys Vasemmistoliittoon näyttää antifasisteilla olevan, koska vasemmistopoliitikkoja usein löydetään AFA:n lippujen liepeiltä.

Mutta mitä he TODELLA salaa juonivat, silloin kun kukaan ei ole näkemässä? Mitkä ovat Suomen antifasistisen komitean TODELLISET päämäärät?

Salaliittoteorioita voi kehitellä molempiin suuntiin.

Aarivasemmistolaisilta ja heidan liitolaisiltaan voi løytya Stalinia esittavia julisteita.
Mielestani Jiri Kerosen olisi aika todistaa etta henella tai hanen tuttavillaan ei ole mainitun tyyppisia julisteita. Muussa tapauksessa en voi lakata epailemasta hanen tarkoitusperiaan.

Jiri Kerosella on asiaa, usein on.

On hölmöä, että Suomessa usein suhtaudutaan kansallismielisyyteen näin neuvostoaikaisin ajatuksin, jossa kaikenlainen oman yhteiskunnan edistäminen nähdään jonain äärinäkemyksiin (hitler) viittaavana. Terve kansallismielisyys voi myös olla vain snellmanismia, jossa tavoitellaan hyvää omille vihaamatta tai luomatta vihaa ketään muita kohtaan. Parannetaan maailmaa omista lähtökohdista.

Onko tuo kansallismielisyyden vastareaktio vain perintöä siitä, että olimme vuosikymmeniä NL:n lieassa vailla vapautta olla suomalaisia? Neuvostoaikana Junnilat, Ehrnroothit sun muut leimattiin äärioikeistolaisiksi, vaikka heidän agendansa oli lähinnä liberaalin demokratian suunnalla. Ehkä Suomessa ei osata suhtautua asiallisesti normaaliin kansallisajatteluun, koska lähihistoriamme on opettanut ajattelun olevan pahaa?

Vasemmistoliiton Anna Kontula on selventänyt fasismin käsitettä: fasisti maksaa veroja.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288548513100.html

Mitä ilmeisimmin teleskooppipamppujen kanssa kaduilla heiluvat anarkomarkot eivät maksa veroja, joten he ovat aitoja antifasisteja. Suomen antifasistisen komitean johtaja Johan Bäckmankin taitaa elää pääomatulojen turvin, joten hän ei joudu maksamaan yhtä paljon veroja kuin tavallinen palkansaajafasisti.

Palasin juuri aikakonematkalta vuodelta 2113, jolloin naureskeltiin muinaisuuden typeryydelle keskittyä etnisyyskysymyksiin ja/tai lippujen väriin kun ilmastonmuutos potentiaalisesti vielä hallittavissa. Maksaako joku enemmän tai vähemmän veroa on täysin yhdentekevää, eikä kreikalle maksettava pankkitukikaan merkitse mitään kun sitä vertaa kotiplaneetamme tuhoutumiseen.

Näkisipä enemmän keskustelua kuinka tulevaisuus saataisiin toimimaan, menneisyydellä ei niin väliä.

Syys siihen, miksi kansallismielisyyteen suhtaudutaan monessa yhteydessä aika nuivasti, johtuu myös näistä Suomen sisupusseista ja muista alan harrastusseuroista, jotka ovat varastaneet kansallisuusaatteen ja tehneet siitä vihaideologiansa polttoainetta, ja tuhrineet näin joskus potentiaalisesti hyviäkin asioita aikaansaavan isänmaallisuuden. Suomalaista kulttuuria arvostavana suomalaisena en kyllä arvosta tippaakaan, että tämä natsijengi julistautuu olevansa suomalaisten ja suomalaisen kulttuurin puolella toisia ihmisiä, kulttuureja ja kansallisuuksia vastaan. Minua he eivät ainakaan edusta.

No nyt SS on saanut ihan kansanedustajatason puheenjohtajan, joka on luvannut puhdistaa liikkeen rasismista ja vihapuheesta, ja muokkaavansa linjansa ns. kivaksi. Saahan sitä luvata kaikenlaista, mutta suuret puheet ovat pelkkiä puheita. Teot ratkaisevat. Katsotaan sitten aikanaan, mitä saavat aikaan.

TuomasH. En minä vain näe mitään yhtäläisyyttä natsien ja Suomen Sisun kaltaisten kansalaisjärjestöjen välillä. On naurettavan helppoa leimata toiset natseiksi, mutta mikä suomalaisuusaatteesta tai kansallisen edun tavoittelusta tekee mielestäsi natsismia? Miten Sisu mielestäsi on ”varastanut” kansallisaatteen ja käyttänyt sitä ”vihaan”? Miten Sisu on mielestäsi ”natsijengiä”? Kerro pois, minä odotan.

Kaikki kansallisvaltiot ovat perustuneet siihen, että etua ja hyvinvointia haetaan ensisijaisesti omalle porukalle, sieltä Snellmankin ajatuksiaan haki. Kuka muu suomalaisista huolehtisi, elleivät suomalaiset itse? Pohjoismainen hyvinvointivaltioajattelukin lähti siitä, että luodaan sitä hyvinvointia omalle väestölle, eikä ulkolaisille. Teikäläiset leimaavat Snellmanista lähtien kaikki suomalaisuusajattelijat natsien rinnalle. Tuo on näkemys, jota en voi lainkaan hyväksyä.

Kuten kaikissa aatteissa, kansallismielisyydessäkään ei ole vain ääripäitä, vaan lukuisia eri suuntauksia. Kansallismielisyyden automaattinen rinnastaminen natseihin on vastenmielistä.

”Teikäläiset leimaavat Snellmanista lähtien kaikki suomalaisuusajattelijat natsien rinnalle. Tuo on näkemys, jota en voi lainkaan hyväksyä.”

Jos ymmärtäisit lukemaasi, huomaisit etten suinkaan halveksi suomalaisuusaatetta ja isänmaallisuutta sinänsä, vaan kaikkia niitä ihmisiä jotka käyttävät näitä hienoja aatteita vihaideologiansa levittämiseen. Sivistynyt valtiomies J.V.Snellman kääntyisi haudassaan, jos tietäisi miten säädyttömästi ja iljettävällä tavalla hänen elämäntyötään ja ihanteitaan raiskataan näiden metsästysseuraherrojen toimesta. On todella vastenmielistä ratsastaa näin kuolleen suurmiehen muistolla.

Suomen Sisu on äärioikeistolainen liike, jonka agendalta on löytynyt eri maahanmuuttajaryhmiin kohdistuvaa ksenofobiaa sekä muuta vihapuhetta. Tämä fakta on tuotu esiin monessa eri yhteydessä. Allaolevat lainauksiin on tiivistetty olennainen Wikipediasta, johon sinun ei tietenkään tarvitse uskoa, jos se sotii maailmankuvaasi vastaan, mutta joka osoittaa järjestön ideologian selkeästi. Ja tämä järjestö ei muutu kiltiksi pullakahvikerhoksi pelkästään sillä, että uusi puheenjohtaja sanoo niin, vaan tekojen kautta. Ja nyt jäämme odottamaan niitä tekoja. Ne ratkaisevat.

”(Suomen Sisu) alkoi ottaa vaikutteita ulkomaisesta oikeistoradikalismista. Sisun verkkosivuille lisättiin 1990-luvun lopussa jonne jäsenet saivat tehdä ehdotuksia suositeltavasta kirjallisuudesta. Listalle sisältyi rotujen väitettyihin eroihin liittyviä, natsistisia ja holokaustin kieltäviä kirjoja. Mukana olivat muun muassa kansallissosialisti Alfred Rosenbergin Uutta Eurooppaa kohti, American Nazi Partyn perustajan George Lincoln Rockwellin White Power ja Ku Klux Klanin johtajiin kuuluneen David Duken My Awakening. Luettelo poistettiin myöhemmin sivuilta, mutta sen sisältö herätti sittemmin julkisuudessa huomiota. Lisäksi linkitettiin natsiskinialakulttuurille keskeisiin white power -musiikkisivustoihin. Sisun sivuilla esiteltiin eurooppalaisia äärioikeistopuolueita ”kansallismielisille tutustumisen arvoisina” Järjestö myi sivustollaan ”LOL-diversity” -paitaa, jossa vasemmalla on musta ja oikealla valkoinen hymyilevä kasvo. Näiden välissä on puoliksi musta ja puoliksi valkoinen symboli, joka on surullinen.”
”Suomen Sisun keskustelusivuilla keskusteltiin paljon rodun käsitteestä ja väitetyistä rotujen välisistä älykkyyseroista.”

Tulisikohan tuo kansakoulukadulla sijaitseva Suomalainen klubi ratsata ja lakkauttaa? Tiettävästi sen jäsenistöön ei kuulu yhtäkään muslimia tai tutsia.
On vaikea ymmärtää, että näin todellisuudesta eristäytynyt klubi voi toimia tasa-arvoisessa Suomessa.

Mahtavat Mannerheim, Nurmi ja Sibelius kääntyä haudoissaan.

@DuPont, Suomen Sisun ilmeisesti vielä voimassa olevan periaateohjelman ensimmäisessä kappaleessa esiintyvä virke

”Kansoja ei saa tarkoituksellisesti sekoittaa keskenään eikä tuhota historiallisesti kehittyneitä kulttuureita korvaamalla ne globaalilla alakulttuurien kirjolla.”

on aika hyvä tiivistelmä Hitlerin Taisteluni 11. luvusta. Mitkä muut poliittiset ideologiat puhuvat kansojen sekoittumisen turmiollisuudesta?

TuomasH: Minusta kaikenlaisen kirjallisuuden ja kaikenlaisen ajattelun käsittely on suotavaa, koska en itse sulkisi mitään ajattelutapaa keskustelun ulkopuolelle. Hitlerin tai Marxin lukeminen ei tee sinusta hitleriläistä tai marxistia. Se voi kuitenkin opettaa ajattelemaan itse.

Minä voin myös keskustella rotujen väitetyistä älykkyyseroista, muttei se tarkoita sitä, että sitoutuisin mihinkään kantaan. Pidän eroja mahdollisina, en todistettuina. Tutkimusta tarvitaan lisää, ei sen rajoittamista.

Ei Sisu ole mikään Komsomol, se on keskustelukerho, joiden jäsenillä on ehkä suht. yhteinen näkemys yhteiskunnasta.

Mika: Pidän hyvänä kehityksenä sitä, etteivät yhteiskuntaryhmät sekoitu liian nopeasti toisiinsa. Pienimuotoista kehitystä on turha vastustaa, mutta Ruotsin tai länsi-Euroopan kaltainen massamuutto ei todennäköisimmin tule olemaan positiivinen ilmiö näille maille. Uskon sen tuottavan paljon sosiaalisia ongelmia. Yhteiskunta sopeutuu siis hitaan muutoksen (kuten maahanmuutto) edessä, mutta kärsii liian nopeassa muutoksessa. Nopea etnistyminen monissa maissa on luonut maihin useita etnisiä alueita, joiden suhde valtakulttuuriin ei aina toimi ideaalilla tavalla. Suuri siirtolaisuus hajoittaa maan arvojärjestelmää ja sitä kautta yhteenkuuluvuutta.

Uskoisin Sisun hakevan lähinnä tätä ajatusta noilla kansansekoituspuheillaan. On kovin vaikea nähdä, että olisivat väärässä. Monietnisyys kun on harvoin etu yhteiskunnalle. Ihmiset kun tunnetusti elävät mieluiten kaltaistensa seurassa.

@DuPont, yritän vastata esittämääsi kysymykseen ’Miten Sisu on mielestäsi ”natsijengiä”’, vaikken TuomasH olekaan. Suomen Sisun web-kirjaston kirjaluettelon perusteella voinee sanoa, että kansallissosialismilla oli varsin merkittävä rooli siinä, millaiseksi Suomen Sisu määritteli kansallismielisen ideologian.

Suomen Sisun web-kirjaston esittelyssä kirjoitettiin seuraavasti: ”Suomen Sisun web-kirjasto kokoaa listaa kansallismielisen ideologian kannalta keskeisistä tai sitä sivuavista teoksista.”

Kohdasta ”Pohjoisen sielun avaimet” löytyi kansalliseeposten lisäksi kolme kansallissosialistisen Saksan ideologiaa rakentanutta teosta sekä Savitri Devin teos ”The Lightning and the Sun”, jossa hän (wikipedian mukaan) pitää Adolf Hitleriä hindujumala Vishnun avatarina. Suomen Sisu piti näitä teoksia kansallismielisen ideologian kannalta keskeisinä.

Kohdasta ”Politiikka & yhteiskunta” löytyi ensimmäisenä Yhdysvaltojen natsipuolueen perustajan ja johtajan teos ”White Power”. Toisena on Ku Klux Klanin johdossa toimineen David Duken teos ”My Awakening”. Suomen Sisu piti näitä teoksia kansallismielisen ideologian kannalta keskeisinä.

Kohdasta ”Historia” löytyi Ernst Gaussin ”Dissecting the Holocaust”. Suomen Sisu piti tätä teosta kansallismielisen ideologian kannalta keskeisenä.

Kohdasta ”Ihmislajin taksonomisten ryhmien eroista” löytyi rotujen välisten, erityisesti älykkyyteen liittyvien, erojen olemassaolon puolesta puhuneiden kirjoittajien teoksia. Suomen Sisu piti näitä teoksia kansallismielisen ideologian kannalta keskeisinä.

Miten mahtaa olla nykyisin? Ovatko kansallissosialistiset ja holokaustin kieltävät teokset edelleen kansallismielisen ideologian kannalta keskeisiä teoksia?

Linkki web-kirjastoon:

http://web.archive.org/web/20010711074718/http://user.sgic.fi/~thule/sisu/kirjasto/kirjat.htm

TuomasH: ”Listalle sisältyi rotujen väitettyihin eroihin liittyviä, natsistisia ja holokaustin kieltäviä kirjoja.”
Nuo ovat kirjoja, joita monien tulisi lukea. Lukeminen ei tarkoita sitä, että olisi samaa mieltä. Se tarkoittaa yleissivistystä.
Mika:””Kansoja ei saa tarkoituksellisesti sekoittaa keskenään eikä tuhota historiallisesti kehittyneitä kulttuureita korvaamalla ne globaalilla alakulttuurien kirjolla.”

on aika hyvä tiivistelmä Hitlerin Taisteluni 11. luvusta. Mitkä muut poliittiset ideologiat puhuvat kansojen sekoittumisen turmiollisuudesta?”
Kyse on enemmänkin siitä, tuleeko valtion harjoittaa aktiivisesti politiikkaa, joka tähtää monikulttuuriseen yhteiskuntaan. Itse ainakaan en kannata tuollaista, ihan vain siksi, ettei monikulttuurinen yhteiskunta tuo hyvää, vaan se tuo libanonia, jugoslaviaa ja nigeriaa.

Onko Euroopalle sitten parempaa ottaa mallia yhteiskunnista, jotka menestyvät Eurooppaa huonommin? Miten maahanmuutto ja monikulttuurisuus parantaa länsimaista yhteiskuntaa, jos länsimainen yhteiskunta jo edustaa humanistisessa mielessä parasta ja kehittyneintä yhteiskuntamallia?

@DuPont, Suomen Sisun web-kirjaston tarkoitus ei ollut yleissivistää jäseniään. Sen tarkoitus oli koota ”listaa kansallismielisen ideologian kannalta keskeisistä tai sitä sivuavista teoksista.” Listan perusteella Suomen Sisu piti kansallissosialistista ja rotujen välisistä eroista kertovaa kirjallisuutta tärkeänä kansallismielisen ideologian kannalta, mikä näkyi selkeästi myös Suomen Sisun periaateohjelmasta.

Pahoittelen, valtion harjoittamasta politiikasta en ala keskustella. Yritän pysyä kolumnin asettamissa rajoissa. Suomen Sisuun ja sen puolesta puhuviin tuntuu sopivan kolumnistin esittämä ajatus ”Äärioikeistolle on nykyisin pikemminkin sääntö kuin poikkeus kiistää rasismi ja minkäänlainen natsinostalgia.” erittäin hyvin. Suoraan sanoen, vaikka väität toisin, uskon sinun näkevän yhtäläisyydet Suomen Sisun ja natsien välillä. Miksi siis haluat kiistää Suomen Sisun ainakin aiemman rasistisuuden ja natsinostalgisuuden?

Itselläni on kirjahyllyssä ”Taisteluni”, ”Pääoma” ja ”Koraani”, enkä kannata mitään noiden edustamia näkemyksiä.

Ymmärrän sinänsä tuon ajatuksen, että ”oman väen” puolustamisesta on lyhyt askel kansallissosialisteihin, ehkä onkin? Ei se silti ajatuksesta pahaa tee, vaikka natsit ovatkin vastenmielisiä. Haen lähinnä ajatusta, ettei kukaan muu kuin suomalaiset itse suomalaisista välitä. Tietynasteinen nationalismi on tarpeellista ja tärkeää, ei se välttämättä ole mitään vihamielistä muita kohtaan.

Natsit olivat yltiönationalisteja, mutta se ei tarkoita sitä, että nationalistit olisivat natseja, huomannet aste-eron. Snellman oli nationalisti, kuten Rytikin, natseja eivät olleet. Ei ole mielestäni Sisukaan.

Näitä luetaan juuri nyt