Tehdään niin kuin herrat rosmot

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Kirjoitin hiljattain Jussi Halla-ahon saamasta tuomiosta. En pidä uskonrauhan kriminalisoinnista, se on aivan liian tulkinnanvarainen rikos. Sitäpaitsi, vaikka uskonnon harjoittajia suojeltaisiin syrjinnältä ja väkivallalta, uskonnon itsensä kritisointi on eri asia.

Pitäisikö Jussi Halla-ahon sitten erota tehtävästään hallintovaliokunnan puheenjohtajana? Minusta se olisi kaikesta huolimatta hyvä idea.

Perussuomalaisten kannattajat puhuvat nyt ahkerasti siitä, kuinka eduskunnassa istuu tämä ja tuo tuomittu kilpailevan puolueen kriminaali. Eduskunnan rötöstelijöitä on arvosteltu ahkerasti Tony Halmeen ajoista saakka, ja minusta suoraselkäisyyden palauttaminen politiikkaan on perussuomalaisten tärkeimpiä viestejä. SMP:n peruja.

Jos Jussi Halla-aho jatkaa virassaan, muiden puolueiden rikollisten arvostelulta menee uskottavuus. Mutta, hänethän tuomittiin aiheettomasti! Ei se auta. Perussuomalaiset ovat nyt antamassa signaalia:

Rikoksesta tuomitun poliitikon on ihan ok jatkaa virassaan, jos tuomio on hänen ja puolueensa mielestä aiheeton.

Ongelma tässä on se, että muunlaisia tuomittuja poliitikkoja ei taida paljoa löytyäkään. On paha mennä arvostelemaan vanhojen valtapuolueiden tuomittuja rötöstelijöitä, jos he voivat kuitata tuomion sanomalla:

”Se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta”

Jos laki ei miellytä, pitää tehdä aloitteita sen muuttamiseksi. Korkeampiin oikeusasteisiin voi valittaa. Mutta niin kauan kuin epämieluisa laki on voimassa, ainoa tapa esiintyä lainkuuliaisena on ottaa korkeimman oikeuden tuomio vastaan seuraamuksineen.

Aivan hyvin voidaan mielestäni lähteä siitä, että koska rikollinen ei enää menetä Suomessa kansalaisluottamustaan, hän voi jatkaa poliittisessa virassa. Mutta silloin pitää pidättäytyä muiden vastaavien tapausten kritisoinnista.