Tavishomot homonormatiivisuuden paineissa

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Tuomas Enbuske kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossaan aika hienosti ”suvaitsevaisuudesta” heterovaltavirrasta poikkeavia ihmissuhteita kohtaan. Hänelläkin tulee kuitenkin esiin ajatus, joka on jo pitkään häirinnyt minua; Enbuske ja kumppanit väittävät, että homo- ja lesbopareja yritetään jotenkin ajaa heteronormatiiviseen perhemuottiin.

Televisiossa esitetään usein varsin normaalin tuntuista elämää eläviä homo- ja lesbopariskuntia, se kiusaa Enbuskea: ”…pareista yritetään aina tehdä mahdollisimman seksittömiä”. Tulee mieleen, mitä heidän pitäisi tehdä Ajankohtaisessa Kakkosessa, paneskella? Ei minuakaan ole ikinä kuvattu naimapuuhissa televisioon, en silti ole ajatellut että elämääni yritettäisiin kuvata ”seksittömänä”.

Nämä kiusalliset flanellipaitapariskunnat tekevät sen virheen, että he eivät sovi tiettyyn homonormiin. He ovat kiusallisia taviksia. Homo- ja lesboparien avioitumiseen liittyvistä oikeuksista puhutaan, koska moni heistä oikeasti haluaa naimisiin perinteisellä tavalla. Aika moni jopa papin vihkimänä. Ei se ole mikään heteroyhteiskunnan juoni tehdä heistä eunukkeja. Näiden pariskuntien arvosteleminen vääränlaisina homoina on puhdasta suvaitsemattomuutta.

Entä sitten vapaammin seksuaalisuuttaan toteuttavat? Enbuske kirjoittaa: Nykymaailma hyväksyy seksittömän, hajuttoman ja siveän naistenlehtihomouden. Homot saavat kyllä stailata hiuksia ja kämppiä, mutta eivät elostella.

Olen eri mieltä. Ei kukaan estä osallistumasta vaikka pissakakkaorgioihin. Kaupunkien yöelämä on mahdollisuuksia täynnä, ja hyvä niin. Eikös elostelun halutakin olevan jossain määrin kätkettyä ja vaarallista, ei jotain mitä esitellään Apu-lehdessä?

Mitä television stailaajiin tulee, minä ainakin oletan, että osa heistä elostelee kaikilla tutuilla ja tuntemattomilla tavoilla. Taas kerran tulee esiin tämä outo ajatus, että jos joku laittaa kämppää televisiossa, hänellä ei muka olisi seksielämää.

Herää epäilys, että monet hyvää tarkoittavat homo- ja lesboparien oikeuksien ajajat haluavat ajaa heidät kaikki korostetun seksuaaliseen, yhteiskunnan valtavirtaa vastaan kapinoivaan elämäntapamuottiin. Ei osata hyväksyä heitä monimuotoisena ihmisryhmänä, joista suuri osa on taviksia. Kuulin juuri mainion lauseen:

Ei sen, mistä sukupuolesta tykkää, tarvitse määritellä kaikkea mitä tekee.