Tähän on tultu testaa: mikroaallotettua vettä kasveille

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Ortopedi Antti Heikkilällä on monenlaisia haastavia näkemyksiä terveydestä ja ravitsemuksesta. Blogissaan hän tuo esiin mikroaaltouunin terveysvaikutukset. Hän ei suosittele mikron käyttöä ruuanlaitossa. Dramaattisena perusteena tuodaan esiin amerikkalaisen Arielle Reynoldsin kotonaan tekemä ”science project”.

Reynolds on kastellut kahta kasvia yhdeksän päivän ajan. Toinen saa perinteisesti pannulla kiehautettua vettä. Toisen kasteluvesi on lämmitetty mikroaaltouunissa, ja se jotakuinkin totaalisesti kuolee kokeen aikana. Vedet toki jäähdytettiin ennen kasvien kastelua. Antti Heikkilä toteaa, että testin voi tehdä kuka tahansa. Tällainen on aina hauskaa, joten kokeilin.

Reynoldsin kokeessa koeryhmät ovat ikävän pieniä, vain yksi kasvi kummassakin. Itse en saanut saituuttani ostettua paljoa enempää. Käytin aitoviiniköynnöstä (Vinis Vinifera) joka sietää aurinkoista säätä eikä pane pahakseen melko tiuhaa kastelua.

  • Kasvi 1 sai käsittelemätöntä hanavettä.
  • Kasvi 2 sai vedenkeittimessä kiehautettua, huoneenlämpöiseksi huoneenlämmössä jäähdytettyä.
  • Kasvi 3 sai mikroaaltouunissa 2,5 minuuttia täydellä teholla lämmitettyä, samalla tavoin jäähdytettyä vettä.
  • Kasville 4 piti alunperin antaa mikrossa käynyttä, mutta jäähdyttämätöntä vettä. Se tuntui kuitenkin niin itsestäänselvältä kasvin tapolta, että sekin sai samaa jäähdytettyä mikrovettä kuin kolmas kasvi.

Kuvassa alkutilanne ennen kastelua. Kasvilla 1 on aika komea, muita pidempi varsi.

Mikrovesitesti päivä 1

Kastelin näitä yhdeksän päivän ajan. Tänä aikana sää muuttui paljon pilvisemmäksi, kuten muistamme, enkä kastellut kasveja kahtena päivänä jotteivät mätänisi. En antanut veden lisäksi mitään ravinteita tai lannoitteita. Purkkien paikkaa ikkunalla tuli vaihdeltua päivittäin, jottei se vaikuttaisi kasvien menestykseen. Seuraavassa näkyy lopputilanne tänään 18.6.2011:

Yhdeksän päivän kastelun tulos

Hanavettä sellaisenaan saanut 1 on yhä kookkain, kaikki ovat jonkin verran kasvaneet.

Herää kysymyksiä. Mitä ihmettä Reynoldsin mikrossa käyttämää vettä saanelle kasville on tapahtunut? Sehän pärjäsi selvästi huonommin ja joskus viidennen päivän jälkeen nuivahti kokonaan. Olen ymmärtänyt, että jotkut kasviyksilöt eivät yksinkertaisesti lähde menestymään ruukussa. Laajempi otanta olisi ollut paikallaan.

Vielä tärkeämpi kysymys: Reynoldsin kokeen tulokset julkaisseet Heikkilä ja EU Times-lehden toimittaja kehottavat yleisöä tekemään kokeen itse, koska se on hyvin helppo. Ovatko he tehneet sitä itse? Suosittelen ainakin tekemään.

Ja vielä: kuinka kauan tulemme näkemään Reynoldsin ilmiselvän virheellisen kokeen dramaattisia kuvia leviteltävän netissä? Tässä vielä lähipotretissa alkuperäistä koetta vastaavat kasvit.

Reynoldsin koetta vastaavat kasvit kokeen lopussa