Tähän on tultu kuuntelee Kaija Saariahoa

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Jos joku kertoo pitkästikin kuinka ei vaikka osaa jotain kieltä tai ymmärrä jotain taidetyyliä, tulee mieleen mitä Monty Python sanoo masturboinnista:

”…you need no longer be ashamed of those ’difficult’ feelings. (On the other hand you shouldn’t be proud of them)

Helsingin Sanomien Ilkka Malmberg kirjoitti aika pitkän jutun siitä, kuinka vaikeaa oli yrittää ymmärtää Kaija Saariahon musiikkia. Artikkelissa mennään minusta vähän niillä rajoilla.

HS: Toimittaja yritti ymmärtää Kaija Saariahon musiikkia

Haluan kommentoida Malmbergin juttua, koska en itse tiedä klassisesta musiikista juuri mitään, mutta olen kuunnellut jonkin verran Saariahon tuoreempaa tuotantoa ja pidän siitä.

Olen ehkä lukenut viime päivinä liikaa informaatiografiikasta ja katson juttuja mielessä data-ink, siis kuinka paljon esitykseen käytetyssä musteessa on dataa, paljonko turhaa. Malmberg kirjoittaa tuhottoman pitkät pätkät mm. Simone Weilin elämästä. Nykymusiikin ymmärtämisen kannalta täysin epäolennaista. Myös sitä, että musiikkiin on vaikea keskittyä kun on melua, käsitellään aika pitkälti.

Jutussa on itse asian kannalta hyvin tärkeitä huomioita, kätkettynä tekstimassan sekaan:

”Yritän käsittää musiikin tilana, en pötkönä”

Siinä se, tiloja ja niiden muutoksia. Malmberg tuntuu yrittävän liikaa, olisi vain rentoutunut ja vaikka miettinyt lapsensa futistreenejä kuulemansa musiikin valossa. Näin syntyy mielentiloja ja mielikuvia, nyt ei ole kysymys tarttuvista melodioista. Tosin näin ei ehkä olisi syntynyt noin hiton pitkää artikkelia.

Väitän, että jos tuo sama hirveän vaikea musiikki olisi soinut jonkun elokuvakohtauksen taustalla, se olisi uponnut toimittajalle aivan täysin. Uskallankin juntisti sanoa: suhtautukaa moderniin klassiseen kuin elokuvamusiikkiin. Antakaa omien leffojen muodostua päähän.

Etsikäähän Ilkka Malmberg ja kumppanit vaikka Spotifystä Asteroid 4179-Toutatis. Se löytyy mm. osana erästä Holstin Planetsien levytystä, ja on Kaija Saariahoa. Jos ette suostu tyhjentämään mieltänne, miettikää vaikka että katsotte scifielokuvaa maailmoja tuhoavasta asteroidista. Avaruus on siinä biisissä, ja iso asteroidikin kyllä tuloo.