Syövän monimuotoisuus ja monimutkaisuus

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Suosittelen kaikille englanninkielen taitoisille terveydestä kiinnostuneille Respectful Insolence -blogia. Kirjoittaja, ehkä joitakuita loukkaavasti nimimerkin Orac suojissa, on kirurgi/tieteentekijä, joka jaksaa kommentoida alansa kiistakapuloita monisanaisesti jotakuinkin päivittäin.

Eräs toistuva teema blogissa ovat syöpäsairaudet, niiden monimuotoisuus ja monimutkaisuus. Tämä on täysin vastoin joidenkin huuhaaheikkien ääriyksinkertaistavia näkemyksiä; eräs uskoo että kaikki syövät johtuvat sienistä, ja ne ovat parannettavissa soodalla.

Todellisuudessa syöpien(kin) tapauksessa tieto lisää monimutkaisuutta. Siksi nimimerkki Oracin suhtautuminen niihin on välillä melkeinpä kiusallisen maltillinen ja avoin. Hän esimerkiksi epäilee suuresti ajatusta kännyköistä syöpäriskin kasvattajina, mutta ei siksi etteivätkö ne voisi olla haitallisia jollain vielä löytymättömällä tavalla.

On puhuttu edesmenneen Steve Jobsin tavasta hoitaa syöpäänsä hänen poismenonsa vauhdittajana. Tässäkin Orac kehottaa laittamaan jäitä hattuun. Ei voida tämän hetken tiedoilla hänen sairaudestaan, ehkä koskaan, tietää olisiko hän elänyt yhtään pidempään hoitamalla sairauttaan toisin.