Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Syövän monimuotoisuus ja monimutkaisuus

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 25.10.2011 04:31

Suosittelen kaikille englanninkielen taitoisille terveydestä kiinnostuneille Respectful Insolence -blogia. Kirjoittaja, ehkä joitakuita loukkaavasti nimimerkin Orac suojissa, on kirurgi/tieteentekijä, joka jaksaa kommentoida alansa kiistakapuloita monisanaisesti jotakuinkin päivittäin.

Eräs toistuva teema blogissa ovat syöpäsairaudet, niiden monimuotoisuus ja monimutkaisuus. Tämä on täysin vastoin joidenkin huuhaaheikkien ääriyksinkertaistavia näkemyksiä; eräs uskoo että kaikki syövät johtuvat sienistä, ja ne ovat parannettavissa soodalla.

Todellisuudessa syöpien(kin) tapauksessa tieto lisää monimutkaisuutta. Siksi nimimerkki Oracin suhtautuminen niihin on välillä melkeinpä kiusallisen maltillinen ja avoin. Hän esimerkiksi epäilee suuresti ajatusta kännyköistä syöpäriskin kasvattajina, mutta ei siksi etteivätkö ne voisi olla haitallisia jollain vielä löytymättömällä tavalla.

On puhuttu edesmenneen Steve Jobsin tavasta hoitaa syöpäänsä hänen poismenonsa vauhdittajana. Tässäkin Orac kehottaa laittamaan jäitä hattuun. Ei voida tämän hetken tiedoilla hänen sairaudestaan, ehkä koskaan, tietää olisiko hän elänyt yhtään pidempään hoitamalla sairauttaan toisin.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

”Tässäkin Orac kehottaa laittamaan jäitä hattuun”

Jäitä hattuun laittamalla ei syöpää ole koskaan hoidettu, vaan se on ollut enemmän henkisten sairauksien hoitomuoto mm. pahamaineisessa Seilin mielisairaalassa. Lienee toiminut tehokkaammin kuin syöpähoidot soodalla?

http://www.edu.parnet.fi/lukio/pdf/seili_tiny.pdf

Voihan olla että tämä herra Jobbs oli keskustellut hoidostaan maailman parhaiden kirurgien ja syöpälääkäreiden kanssa ja teettänyt vaikka mitä tutkimuksia. Ja silti he ovat voineet tulla yhteistuumin siihen tulokseen, että paras vaihtoehto hänen loppuelämäkseen on kaikin tavoin huolehtia perusterveydestä ja jättää taudin hoidot pois.

Joskus vaan on parempi olla hoitamatta. Hoidot itsessään ovat niin raskaat ja jos ei toivoa paranemisesta ole, niin miksi kiusata sairasta ihmistä enempää.

no syöpä ainakin syntyy terveestä solusta käsin, terve solu muuttuu syöpäsoluksi jossa ei ole enää kontrollia jakaantumiseen, laite puuttuu ja syöpäsolu vain jakaantuu, ja sitten voi olla että se syöpä alkaa syntymään sillai, että on jokin mutaatioreitti olemassa jostakäsin syöpä syntyy, muutos tapahtuu terveessä solussa ja kemikaalit ja säteylyt voivat sen saada sitten aikaan, uv-säteily ja sitten on syöpää suosivia ruokiakin, no ainakin aikaa menee kun syöpä alkaa syntyy ja keski-euroopassa 1900-luvulla paransivat syöpää punajuurimehulla ja kun potilaat meni kotiin ja eivät enää juoneet punajuurimehua, niin he sitten kuolivat, soija on kanssa yksi hyvä syövän vastustaja ja punajuuri, tomaatti, kaalit, parsa, sipulit, marjat, yrtit, ruispuuro tai leipä torjuu paksusuolen syöpää koska kun ´paksusuolessa mikrobit saavat ruista niin se on heidän ruokaa ja siksi ei synny paksusuoleen syöpää ja jos ei oo ruista sitten mikrobit alkaa kehittämään syöpää, jali kristitty, Paavalikin sanoo, että ei saisi elää uskovan ruuan mässäyksissä, alko ja tupakka pois, monipuolinen ruoka ja liikuntaa, hyvät kesät